• Головна
  • Новини
  • У Манявському монастирі на Прикарпатті замироточила ікона: ченці схвильовані...

У Манявському монастирі на Прикарпатті замироточила ікона: ченці схвильовані

29.02.2012, 10:17
У Манявському монастирі на Прикарпатті замироточила ікона: ченці схвильовані - фото 1
В "українському Афоні", як здавна називають Манявський монастир на Прикарпатті, замироточила ікона Божої Матері. Ченці схвильовані – востаннє спостерігали за таким дивом рівно чотири роки тому перед жахливим паводком, який затопив цілу Західну Україну.

Мироточива ікона

В «українському Афоні», як здавна називають Манявський монастир у Прикарпатті, замироточила ікона Божої Матері, повідомляє ТСН.

Ченці схвильовані, бо востаннє спостерігали за таким дивом рівно чотири роки тому, перед жахливим паводком, який затопив цілу Західну Україну. Що тепер означає це мироточення, і гадки не мають. Але переконані – Богородиця про щось попереджає людей.

Богородиця наче плаче, бо миро вже більше тижня виходить із її правого ока. «Цівка», кажуть ченці, довшає з кожним днем. Що це диво, а не справа рук людських, навіть не сумніваються. «Вологи немає, є холод, мороз, все замерзло, а вона миро точить», – розповідає митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф.

Чудотворна ікона «Ігуменя монастиря Манявського» – одна з головних тутешніх святинь. Це копія з оригіналу, який зник, коли монастир закрили. Оригінал був написаний у сімнадцятому столітті після того, як у розпал епідемії чуми настоятелю монастиря явилася Мати Божа, наказала покаятися. Після палких молитов ченців пошесть відступила.

А копія ікони вперше замироточила 2008 року, за півроку до страшного паводку. Тож нині ченці мимоволі проводять паралелі з тогочасними подіями. "Сьогодні ми можемо припустити – вона нас застерігала: "Бережіться, бо наближається лихоліття!" Ми молилися, але не знали, яке лихоліття", – розповідає митрополит Іоасаф.

Офіційні ж прогнози синоптиків оптимістичні. Принаймні, щодо великої води. Хоча впевнено тепер вони прогнозують тільки погоду на березень: сніги та крига на Прикарпатті розтануть поступово, без катастрофічних наслідків. Влітку, додають, лиха теж ніщо не віщує. «Осінь була дуже суха. Ґрунтових вод майже немає. Навіть, якщо підуть зливи, вони просто компенсують нестачу води у грунті», – каже керівник Івано-Франківського обласного центру з гідрометрології Володимир Фригович.

Хоча ченці й гадки не мають, про що попереджає Мати Божа, але відколи побачили, що ікона мироточить, щодня моляться до Матері Божої, щоб Вона захистила людей від усього лихого.