• Головна
  • Новини
  • У Рогатині експонують сакральні відреставровані твори та рятують унікальну церкву від деревогризів...

У Рогатині експонують сакральні відреставровані твори та рятують унікальну церкву від деревогризів

26.08.2016, 11:06
У Рогатині експонують сакральні відреставровані твори та рятують унікальну церкву від деревогризів - фото 1

З нагоди 25-річниці проголошення Дня незалежності України у музеї-церкві Зішестя Святого Духа відбувся мистецький захід «Скарби нашої духовності». На ньому представили результати багатолітньої співпраці музейної установи краю з Львівською філією Національного науково-дослідного реставраційного центру України у справі збереження та реставрації сакральної спадщини.

З нагоди 25-річниці проголошення Дня незалежності України у музеї-церкві Зішестя Святого Духа відбувся мистецький захід «Скарби нашої духовності». На ньому представили результати багатолітньої співпраці музейної установи краю з Львівською філією Національного науково-дослідного реставраційного центру України у справі збереження та реставрації сакральної спадщини.

Рогатин-1w.jpg

Зокрема, завідувач філії Музею мистецтв Прикарпаття Тетяна Петрів розповіла присутнім про допомогу і вагому працю львівських реставраторів починаючи з середини 80-х років, інформує Рогатка.

Також на виставці презентували відреставровані роботи сакрального мистецтва із церкви-музею Зішестя Святого Духа фахівцями ЛФ ННДРЦУ у 2015-2016рр.

Рогатин-2w.jpg

На безоплатній основі 8 творів, серед яких ікони Богоматір Одигітрія, Різдво Христове, Зішестя Святого Духа та інші. Протягом року художники реставратори клопіткою на натхненною працею практично зцілювали живу сутність полотна.

«На чолі з директором ЛФ ННДРЦУ Мирославом Отковичем спеціалісти приїжджали сюди, вимірювали все, досліджували, допомогли знайти потрібні ресурси і методи збереження нашої духовної спадщини, за що ми їм сердечно вдячні» – зазначила Тетяна Петрів.

Рогатин-3-w.jpg

Вона підкреслила, що оскільки церква є дерев’яною, то складно було боротись і з прогресом жуків, які  точили стіни будівлі. Працівниками ЛФ ННДРЦУ були проведені різні дослідження, які допомогли знайти методи боротьби з деревогризами. Змащували дерев’яні стіни потрібними матеріалами, провели обстеження, щоб стабілізувати структуру дерева, відповідно вивести жука. І вже десять років північна стіна нави, північна та південна стіни бабинця і південна стіна бабинця в ідеальному стані. Відтак, лишилось обробити і змастити інші стіни.

«Звісно, багато роботи зроблено, – розповідає завідувач філії ННДРЦУ Тарас Откович. – Але це ще не все. Маємо за мету реставрувати ще деякі ікони, дияконські двері і сам іконостас, який буде важко розкладати і перевозити до Львова по частинах. Але маємо надію: все вдасться».

Колишній очільник філії Мирослав Откович поділився розповіддю про роботу своїх колег.  Художник-реставратор Олег Карапінка та виконуючий обов’язків завідувача відділу науково-дослідної реставрації Олександра Гливка розказали про їхні методи та підходи до реставрації ікон.

Рогатин-4w.jpg

«Рогатинці мають пишатись своїм скарбом, – підкреслив  Мирослав Петрович. – Іконостас церкви Зішестя Святого Духа  – це перлина не тільки України чи Європи, це світовий клас. І ми, як ніхто, маємо її цінувати, берегти і прославляти, за нас це ніхто не зробить. А також хотів би попросити всю громаду вашого краю, щоб не залишались байдужими до фінансових питань музею. Якщо кожен допоможе коштами, то збережемо культурну пам’ятку на кілька тисячоліть.  Адже в державі зараз дуже складно, та й, на жаль, не до цього… Це не чуже, не є власністю когось з міністрів, тощо. Святодухівська церква наша, і ми зобов’язані її зберегти для історії і своїх нащадків».

На завершення Тетяна Петрів подякувала фахівцям Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України  та  всім, хто допоміг у презентації мистецької виставки, і наголосила, що має надію на подальшу співпрацю і розуміння.