• Головна
  • Новини
  • Греко-католицькому собору в Ужгороді відновлять первозданний вигляд...

Греко-католицькому собору в Ужгороді відновлять первозданний вигляд

17.03.2016, 11:07
Греко-католицькому собору в Ужгороді відновлять первозданний вигляд - фото 1
Греко-католики Ужгорода мають намір відновити первозданний вигляд території навколо Хрестовоздвиженського собору.

p_138.jpgГреко-католики Ужгорода мають намір відновити первозданний вигляд території навколо Хрестовоздвиженського собору.

Про це 16 березня, під час прес-конференції розповів єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік, повідомляє Заголовок.

За його с ловами, навпроти собору, у невеличкому скверику буде відновлено статую Божої Матері на постаменті із піщаного каменю.

«Буде відновлено статую Божої Матері, яка там стояла. Маємо відповідні фотографії. І за ними скульптуру виготовить мукачівський скульптор», – сказав єпископ.

«Сподіваємося, що встигнемо до Пасхи», – додав він.

Владика Мілан також висловив сподівання, що собор, як один із найкращих архітектурних ансамблів Ужгорода, внесуть до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це б, каже він, дозволило б зберегти для світу архітектурну перлину XVII століття й дало б потужний поштовх для туристичного розвитку краю, повідомляє Мукачево. нет.

Мілан Шашік розповів, що було докладено багато зусиль, аби врятувати собор від руйнування, провести реставраційні роботи, повернути відібрані колись радянською владою приміщення. Крім того, у жовтні 2010 року до Міністерства культури України надіслано звернення з проханням внести собор і резиденцію до переліку об’єктів, які перебувають під охороною держави.

До цього часу прохання не задоволено. Була відповідь Мінкульту обласному управлінню культури, що прохання про визнання культурної зони буде розглядатися у належному порядку. Але результату й досі нема. А без визнання архітектурного об'єкту охоронною зоною на рівні держави не можна звертатися до ЮНЕСКО. Багато залежить і від того, як підготовлено ці подання і чи змогла країна довести, що той чи інший об’єкт є унікальним для світу.

Наразі собор реконструюється за пожертви вірян та благодійників – як місцевих, так і з-за кордону. А включення його до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відкрило б більше можливостей і для реставрації, і для збереження собору, і для розвитку туристичного потенціалу Ужгорода.