На території Софії Київської стався провал ґрунту

05.02.2016, 12:00
На території Софії Київської стався провал ґрунту - фото 1
Під час огляду території Національного заповідника «Софія Київська» 3 лютого зафіксовано провал ґрунту на місці розташування підземної споруди, яка є об’єктом археологічної спадщини.

Софія_Київська.jpgПід час огляду території Національного заповідника «Софія Київська» 3 лютого зафіксовано провал ґрунту на місці розташування підземної споруди, яка є об’єктом археологічної спадщини.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив співробітник заповідника, кандидат історичних наук Тимур Бобровський, інформує Zik.

Він зазначає, що теперішній провал виник на місці просідання ґрунту, яке він зафіксував ще у грудні 2015 року. Звідтоді ситуація погіршилася. Історик повідомляє, що провал розташовується за 30 м на північний захід від собору та за 2 м на південь від попереднього провалу, котрий стався у вересні 2015 року і який було засипано.

На думку Бобровського, прослідковується тенденція до подальшого зростання руйнівних процесів у цьому місці. Він вважає, що провал виник через тривалу руйнацію склепіння підземної галереї. Спочатку на поверхні з’явилось просідання, яке згодом почало перетворюватися на наскрізний провал через надмірне перезволоження ґрунту.

«Для запобігання потрапляння атмосферних опадів у провал його необхідно оздобити водонепроникним покриттям, облаштованим під невеличким ухилом у східному напрямку з метою стікання води та вентиляції перезволоженого ґрунту і невеличкою водовідвідною канавкою із західного боку», – вважає історик.

Цей провал, зазначає він, свідчить також і про те, що нові руйнації можуть початися на всій ділянці, яку охоплює підземелля. Щоби цьому запобігти, необхідно скласти програму рятівних досліджень споруди.

«Подальше зволікання з виконанням комплексу дослідницьких та консерваційних заходів стосовно середньовічних підземних споруд у садибі Софійського собору може призвести не лише до втрати цінних об’єктів культурної спадщини, але й становити загрозу для існування наземних будівель – пам’яток архітектури (Софійського собору, Братського корпусу та інших), а також загрожувати безпеці відвідувачів заповідника», – попереджає Бобровський.

обвал.jpg

Раніше повідомлялося, що дзвіниця Софійського собору відхилилась від своєї осі на 12,5 см і продовжує нахилятися на кілька міліметрів щороку.