• Головна
  • Новини
  • На Тернопільщині держава може здати в оренду костел і синагогу...

На Тернопільщині держава може здати в оренду костел і синагогу

03.12.2014, 09:59
На Тернопільщині держава може здати в оренду костел і синагогу - фото 1
Будівлю синагоги у райцентрі Гусятин та залишки костелу святого Антонія у містечку Залізці Зборівського району готове здати в оренду охочим регіональне відділення Фонду держмайна в Тернопільській області.

Будівлю синагоги у райцентрі Гусятин та залишки костелу святого Антонія у містечку Залізці Зборівського району готове здати в оренду охочим регіональне відділення Фонду держмайна в Тернопільській області.

В обох випадках існує обмеження подальшого використання пам'яток «для розміщення об'єктів туристично-культурної сфери», повідомив кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу керівник відділення Фонду в Тернопільській області Михайло Шкільняк.

синагога.jpg

«Зараз мова йде про вивчення попиту. Тобто, про те, чи фізичні або юридичні особи зацікавляться вказаними об'єктами, – каже М. Шкільняк. – Розміри орендної плати будуть залежати від ринкової вартості. Оцінку проведемо тоді, коли з'явиться зацікавлений в оренді».

Синагога перебуває у передаварійному стані, а костел – у задовільному, розповідають у відділенні Фонду. Усім, хто зацікавиться цими пропозиціями, радять звертатися у регіональне відділення Фонду держмайна в Тернопільській області за тел. (0352) 52-36-38 або за адресою вул. Танцорова, 11, кабінет 701 у відділ оренди державного майна регіонального відділення Фонду.

Декан Тернопільський РКЦ отець Андрій Маліґ та голова Тернопільської обласної організації «Єврейська община» Ігор Банзерук про ініціативу Фонду дізналися від журналіста.

костел_1.jpg

Костел_2.jpg«У Залізцях у нашої громади є інший храм. На відновлення цього ми не маємо коштів. Колись йшла мова про те, щоб розібрати залишки костелу, а матеріал використати для зведення храму у Тернополі. Але кардинал Мар'ян Яворський сказав: «А як буде перед людьми?», –говорить о. А. Маліґ. – За пару кроків від згаданого костелу, який стоїть без даху, також є руїни замку. Можливо, виправдано було б зробити у костелі бібліотеку чи зал, але не клуб і дискотеку».

Керівник єврейської громади області наголошує, що держава мала б повернути їй колишнє майно.

«Дивно, що до нас вони з питаннями про долю гусятинської синагоги не зверталися, – каже І. Банзерук. – Справді, тепер єврейської громади у Гусятині немає. Але вважаю, що якщо в нас правова держава і ми йдемо в Європу, то пам'ятку мали б повернути громаді. А вже вона мала б вирішувати її долю. Євреї з Німеччини і Польщі, коли приїжджають, дивуються, що у нас громаді нічого не повернули.»

Довідка

Костел святого Антонія у Залізцях – пам'ятка XV століття. Відзначався поєднанням стилів пізньої готики і ренесансу. Був перебудований у 1730 р. коштами Юзефа Потоцького у стилі бароко. У підземеллях храму поховані князі Константин та Януш Вишневецькі. Храм перестав діяти після «обміну населенням» між СРСР та ПНР.

Синагога у Гусятині - пам'ятка 1431 р. Виконана у мавритансько (ренесансно)-готичному стилі. За свою історію зазнала двох суттєвих перебудов, була частково зруйнована під час Другої світової війни. В радянський період у синагозі відкрили музей. Наразі пам'ятка пустує.