• Головна
  • Новини
  • Обвал мурів у Софії спричинила злочинна діяльність керівництва, – екс-заступник гендиректора...

Обвал мурів у Софії спричинила злочинна діяльність керівництва, – екс-заступник гендиректора

22.10.2014, 13:42
Обвал мурів у Софії спричинила злочинна діяльність керівництва, – екс-заступник гендиректора - фото 1
Про це йдеться в заяві екс-заступника гендиректора заповідника з реставраційних та господарських питань Вадима Кириленка.

Причиною обвалу огорожі у заповіднику Софія Київська стала злочинна діяльність керівництва і прокладання біля паркану водонесучих мереж взимку 2013-2014 років.

мури_1.jpg

Про це йдеться в заяві екс-заступника гендиректора заповідника з реставраційних та господарських питань Вадима Кириленка.

Заява.jpg

"18 жовтня стався обвал оборонних мурів ХХ століття. Головною причиною тому послужило безвідповідальне та відверто злочинне "господарювання" генерального директора заповідника О. Сердюк. А саме прокладання під фундаментами оборонних мурів ХVIII-XX століття та через археологічні залишки церкви XI століття водонесучих інженерних мереж в залізобетонних конструкціях", - заявив Кириленко.

Він додав, що протяжність цієї інженерної мережі становить більше 210 метрів.

 "Вказані роботи проводились з порушенням чинного законодавця України у фінансовій та пам’яткоохоронній сфері без погоджених в установленому порядку проектно-кошторисної документації та всупереч здоровому глузду", - наголосив екс-заступник гендиректора заповідника.

Мури_2.jpg

Кириленко відзначив, що під час прокладання мереж, чим займалось ТОВ "Київ-Люкс", було знищено зелені насадження та "археологічний культурний шар ХІ-ХІІІ століття".

"Більше місяця котлован стояв у відкритому стані. Незахищеними виявились і фундаменти мурів ХVIII століття, бо були змочені дощовими водами та неодноразово підпадали під різкі коливання температур зовнішнього повітря", - наголосив Кириленко. 

Як відомо, 18 жовтня близько 10.50 на території Національного заповідника "Софія Київська" на вул. Володимирській, 24 обвалилась частина 5-метрової цегляної огорожі 1960-тих років.

Колишній директор заповідника Неля Куковальська також пов’язувала обвал стіни з прокладанням тепломереж у 2013 році.

У свою чергу активіст і депутат Київради від "Батьківщини" Ігор Луценко відзначив, що до обвалу стіни призвели зсуви ґрунту, які спричинила "злочинна забудова" поблизу заповідника. Про це інформує Українська правда. Київ.