• Головна
  • Новини
  • На реставрацію «Церкви Спаса на Берестові» виділено 9 млн. грн....

На реставрацію «Церкви Спаса на Берестові» виділено 9 млн. грн.

12.11.2013, 10:00
На реставрацію «Церкви Спаса на Берестові» виділено 9 млн. грн. - фото 1
Згідно з техзавданням стан пам’ятки визначений як частково аварійний: зафіксовані підвищена вологість стін та склепінь споруди, замокання фундаментів від поверхневих вод.

original-1384238526.jpgЗгідно з техзавданням стан пам’ятки визначений як частково аварійний: зафіксовані підвищена вологість стін та склепінь споруди, замокання фундаментів від поверхневих вод.

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник 6 листопада за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня «Україна-Реставрація» на реставраційно-консерваційні роботи та пристосування пам’ятки архітектури «Церква Спаса на Берестові». Вартість угоди склала 9,14 млн грн. Про це пишуть «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель».

Згідно з техзавданням стан пам’ятки визначений як частково аварійний: зафіксовані підвищена вологість стін та склепінь споруди, замокання фундаментів від поверхневих вод. З метою усунення причин, що створюють вказані проблеми, у церкві повинні до кінця року замінити покриття, влаштувати гідро- і пароізоляцію, провести біо- та вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій, уражені частини укріпити або протезувати, замінити мідне покриття даху, куполів, бань та барабанів з влаштуванням нової системи водовідводу, організувати тимчасовий водовідвід для зливових вод, ліквідувати просідання відмостки, здійснити профілактичний ремонт мереж електроосвітлення даху. Окрім того мають відреставрувати ікони на главках і хрести, а також позолотити бані і хрести.

Фірма «СНРПБВМ «Україна-Реставрація» входить до групи компаній «Укрреставрація» і пов’язана з тим самим ПАТ «Укрреставрація», котре у квітні 2012 року отримало в довгострокову оренду будівлю Гостинного двору, де збирається облаштувати торговельно-офісний центр.

Окрім майстерні у цьому тендері взяли участь ще дві компанії.

Єдиним допущеним до участі конкурентом майстерні було ПП «АСМ-Максимум». До кінця минулого року ця фірма була зареєстрована на Валентина Панченка з Черкаської обл., потім її переоформили на Олександра Кулібабу та Павла Полякова. До цього часу фірма вигравала два тендери. Перший – протиаварійні роботи по комплексу споруд Воскресенського (Афганського) храму вартістю 2,19 млн грн. у грудні минулого року. Другий підряд вона отримала цьогоріч у вересні – на реставрацію дзвіниці Успенського собору за 10,40 млн грн.

Заявку ТОВ «БК «СТМ» Олега Баранка відхилили за неповний пакет документів і відсутність банківської гарантії.

Нагадаємо, у вересні тендер на реставрацію дзвіниці Успенського собору вартістю 10,40 млн грн. розіграли ці ж компанії. Тоді перемогу отримало «АСМ-Максимум», «Укррестравція» програла, а «СТМ» було відхилено з тих же причин, що і зараз. Про це інформують «Відомості».

Довідка

Церква Спаса на Берестові – пам’ятка архітектури XI–XII ст. Під Берестовим мається на увазі давня історична місцевість Києва, княже село на території нинішніх парку Слави і частково – Києво-Печерської лаври. Церква розташована за межею фортечних мурів лаври, проте входить до складу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Побудована у період правління Володимира Мономаха, після зруйнування Києва у 1240 р. тривалий час була в занепаді, однак у 1640–1644 роках зусиллями Київського митрополита Петра Могили була відбудована у стилі українського бароко і заново розписана. На початку XIX ст. прибудована триярусна дзвіниця в стилі класицизму. Частина фундаментів законсервована. У храмі збереглися фрагменти фресок XII ст. і розписи XVII ст.