• Головна
  • Новини
  • Мінкульт розтринькав гроші на реставрацію Лаври та Софії Київської...

Мінкульт розтринькав гроші на реставрацію Лаври та Софії Київської

11.01.2013, 13:11
Мінкульт розтринькав гроші на реставрацію Лаври та Софії Київської - фото 1

Мінкультури та Мінрегіонбуд, який до вересня 2011 року опікувався заповідником «Софія Київська», не забезпечили належного контролю за виконанням завдань у сфері охорони і збереження Національного заповідника «Софія Київська» і Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Lavra.jpgМінкультури та Мінрегіонбуд, який до вересня 2011 року опікувався заповідником «Софія Київська», не забезпечили належного контролю за виконанням завдань у сфері охорони і збереження Національного заповідника «Софія Київська» і Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Як повідомили «Коментарям» у Рахунковій палаті, такого висновку дійшли ревізори за підсумками перевірки ефективності використання коштів держбюджету, що виділялися у 2011-2012 роках на утримання і збереження національних пам’яток.

«Внаслідок неналежного виконання Мінкультури своїх основних функцій у повному обсязі до цього часу до Держреєстру нерухомих пам’яток України не внесені пам’ятки архітектурного ансамблю Софійського собору та комплексу споруд Києво-Печерської лаври, які мають виняткове значення для світової культури і ще у 1990 році включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Порушуючи вимоги Закону України «Про охорону культурної спадщини», згідно з якими кожна пам´ятка має майнову цінність, яка обчислюється у гривнях, заповідник «Києво-Печерська лавра» провів грошову оцінку 60%, а «Софія Київська» – менше 13% пам’яток», - йдеться у повідомленні Рахункової палати.

Окрім того у незадовільному та аварійному стані перебувають більше третини пам’яток «Софії Київської» і майже чверть «Києво-Печерської лаври». В обох заповідниках експонується лише близько 5% предметів основних музейних фондів, що є обмеженням прав громадян на доступ до культурних цінностей.

«При цьому в оренду і навіть безоплатне користування здається від 30 до 80% площі обох об’єктів», - підкреслюють експерти.

«Мінкультури та заповідник «Києво-Печерська лавра» не вживають достатніх заходів для повернення п’яти музейних експонатів, переданих понад 20 років тому в тимчасове користування (на виставку), а викрадені з цього заповідника інші 5 музейних предметів, з-поміж яких дві ікони кінця ХІХ ст., досі не внесено до Каталогу культурних цінностей, викрадених з державних музеїв, заповідників, установ та приватних колекцій», - заявляють ревізори.

Також за підсумками перевірки виявлено, що незадовільними темпами здійснюється реставрація музейних фондів: «За рахунок виділених у 2011-2012 роках коштів відреставровано лише близько 1% предметів від визначеної заповідниками потреби. За таких умов створюються ризики втрати музейних цінностей світового значення. Адже за таких темпів на реставрацію знадобиться від 20 до 100 років».

Зазначимо, станом на 1 січня 2012 року на державному обліку в Україні перебувають понад 140 000 нерухомих пам´яток культурної спадщини - більше, ніж у Росії та Польщі разом.