12 млн грн витратять на реставрацію храму на Львівщині

04.10.2012, 16:20
12 млн грн витратять на реставрацію храму на Львівщині - фото 1
Комунальне підприємство Львівської облради «Управління капітального будівництва» 26 вересня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Мегабудмакс» на ремонт і реставрацію Домініканського монастиря у Жовква. Вартість угоди – 11,99 млн грн.

Комунальне підприємство Львівської облради «Управління капітального будівництва» 26 вересня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Мегабудмакс» на ремонт і реставрацію колишнього Домініканського монастиря у Жовкві. Вартість угоди – 11,99 млн грн. Про це повідомляє Zaxid.net.

У монастирі заплановано відреставрувати фасади, замінити перекриття горища та відтворити північно-західної башти. Дах покриють оцинкованим залізом, віконні та дверні блоки поставлять нові дубові, реставрують ліпнину та пілястри, перефарбують стіни. Прилеглу територію вимостять бруківкою та плитами, засіють газон і висадять дерева.

Також встановлять нову ковану металеву браму.

Домініканський_монастир.jpg

Ремонт і реставрація здійснюються за кошти державного та обласного бюджетів. Завершити роботи повинні до кінця наступного року.

Нагадаємо, у грудні 2011 р. Львівська облрада вже замовляла реставрацію монастиря. Відповідний договір вартістю 15 млн грн уклали з КБП «Львівінвестбуд», однак угоду розірвали через брак фінансування.

Довідка: Колишній Домініканський монастир – пам’ятка архітектури національного значення (ох. № 387). Першу дерев’яну церкву на цьому місці звели в ІІ пол. XVI, однак три рази церква згорала, тож вчетверте її побудували вже з каменю. Так в 1653—1655 році на кошти польської шляхтянки русинського походження Теофілії Собеської було збудовано ранньобароковий костел за моделлю неапольських храмів. За радянських часів у приміщенні храму розташовували казарми, конюшні та склад. Тепер там знаходиться храм Святого великомученика Йосафата Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ.