• Головна
  • Новини
  • Синагогу в Сатанові може спіткати доля вежі Кам’янець-Подільської фортеці...

Синагогу в Сатанові може спіткати доля вежі Кам’янець-Подільської фортеці

04.08.2011, 11:29
Синагогу в Сатанові може спіткати доля вежі Кам’янець-Подільської фортеці - фото 1
Православний і римо-католицькі священики, працівники культури, громадські діячі, краєзнавці, представники влади б’ють на сполох з приводу катастрофічного стану визначної пам’ятки архітектури Поділля синагоги-фортеці в Сатанові.

exklusiv.gifПравославний і римо-католицькі священики, працівники культури, громадські діячі, краєзнавці, представники влади б’ють на сполох з приводу катастрофічного стану визначної пам’ятки архітектури Поділля синагоги-фортеці в Сатанові. Приводом для цього стала новина про руйнування Нової (Великої) вежі Кам’янець-Подільської фортеці.

«З гіркотою ми сприйняли цю звістку, — йдеться у зверненні, яке отримала редакція РІСУ. — Це дуже прикра новина для всіх, хто цінує історичну спадщину України. Вдвічі болючіша вона для нас, подолян: Кам’янецька фортеця – символ та гордість нашого краю. Хочемо висловити щире співчуття жителям столиці Поділля. Адже, у першу чергу, це їх особиста втрата. Сподіваємося, що вона не стане непоправною і вежу незабаром відбудують. Та було би набагато краще, аби цієї катастрофи вдалося уникнути. На відбудову знадобиться набагато більше грошей, ніж на вчасно проведені консерваційні та реставраційні роботи. Краще (і дешевше) було попередити руйнацію вежі, ніж тепер займатися ліквідацією її наслідків».

Синагога в Сатанові

Арош-кодешАвтори звернення застерігають, що подібна доля може спіткати іншу польські пам’ятку — синагогу в Сатанові, яка є пам’яткою архітектури та історії національного значення. «Як і замок в Кам’янці-Подільському її зводили неприступною твердинею. Потужні, двометрової товщини, стіни оборонної синагоги були розраховані, аби витримати гарматний обстріл. Під час неодноразових татарських та турецьких нападів вони й витримували. На жаль, на сьогодні ці мури вкриті мереживом тріщин, що швидко розростаються. Якщо не вжити термінових заходів, уже найближчим часом цю історичну, художню та духовну пам’ятку чекає доля Великої вежі. Більш за те – ця втрата стане вже безповоротною – унікальне коробове склепіння, яким вона перекрита, навряд чи може бути повторене. Обвал також знищить і вирізаний з каменю високохудожній бароковий арон-кодеш XVIII ст. — його теж навряд чи вдасться відтворити.

На превеликий жаль у районному бюджеті відсутні кошти навіть на найнеобхідніші  аварійно-консерваційні роботи, не кажучи вже про повноцінну реставрацію, — йдеться у зверненні. — Тож звертаємося до усіх небайдужих, у першу чергу до бізнесменів-євреїв — врятуйте цю давню пам’ятку! Якщо для нас, українців та поляків, — це унікальна історична та високохудожня споруда, то для євреїв це ще й не аби яка святиня. Нагадаємо, що оборонна синагога в Сатанові є чи не найвизначнішою пам’яткою юдаїки не лише в Україні, але й усій Східній Європі. Коли в Санкт-Петербурзі (Росія) проходила велика фотовиставка «Великі синагоги (Третє зруйнування Храму)», то саме фотографія арон-кодешу сатанівської синагоги стала її символом».

«Сатанівська синагога пережила татарські напади, штурм турецьких яничар султана Мехмеда ІV, австро-угорський обстріл під час І-ї Світової війни, пережила атеїстичний погром 30-х рр. та нацистську окупацію, — наголошують автори звернення. — Її стіни тоді встояли, але можуть впасти сьогодні. Тож звертаємося до усіх небайдужих – допоможіть врятувати давню твердиню».

Під зверненням, яке редакція РІСУ отримала 3 серпня, підписалися: Альберт Собков, селищний голова Сатанова; Олег Федоров, завідувач відділу культури та туризму Городоцької РДА; протоєрей Володимир Наглій, священик православного Свято-Троїцького монастиря, сел. Сатанів; священик Віктор Лутковський, настоятель римо-католицького храму Святого Станіслава, м. Городок Хмельницької обл.; священик Владислав Зарічний, ректор Інституту богословських наук, м. Городок; Борис Слободнюк, позаштатний співробітник служби охорони культурної спадщини Хмельницької ОДА, доглядач сатанівської синагоги на громадських засадах; Борис Коваль, генерал-майор запасу (м. Хмельницький); Оксана Походонько, директор районного будинку культури; Станіслав Гуменюк – художник, заслужений діяч культури і мистецтв Польщі; Ігор Олійник, краєзнавець.

Про сатанівську синагогу читайте також: Заглянути в очі левам...