На Львівщині на Великдень згоріла дерев’яна церква XVII ст.

25.04.2011, 11:20
На Львівщині на Великдень згоріла дерев’яна церква XVII ст. - фото 1
Вночі, з 24 на 25 квітня, в с. Переволочна Буського р-ну Львівської обл. згоріла дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці (УГКЦ) з дзвіницею, датована XVII ст, пам’ятка архітектури національного значення.

exklusiv.gifВночі, з 24 на 25 квітня, в с. Переволочна Буського р-ну Львівської обл. згоріла дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці (УГКЦ) з дзвіницею, датована XVII ст, пам’ятка архітектури національного значення. Як повідомили РІСУ у Львівській ОДА, на місці події працює слідча група Головного управління МНС у Львівській області та Управління охорони історичної та культурної спадщини Львівської ОДА.

perevolochnaЯк повідомляє сайт «Дерев’яні церкви Львівщини», будівля храму була тризрубна (на світлині зі сайту ДЦЛ), триверха, до південної стіни вівтаря прибудована ризниця, від заходу до бабинця рівноширокий присінок. З півночі, півдня і, частково, сходу церкву оточувало широке опасання на дерев`яних стовпах, які опираються на бетонний фундамент (раніше були дерев`яні бруси). Під опасанням можна було побачити не захищений зруб — сьогодні не частий випадок. Стіни надопасання покриті фарбованим гонтом. Стіни прибудов вертикально шальовані дошками з лиштвами. Три світлові восьмерики накриті шоломовими банями, які завершують ліхтарі з маківками. Форма стрімких верхів (над бабинцем і вівтарем) робить силует церкви дуже виразним і незабутнім. На південний-захід від святині була розташована дерев`яна триярусна дзвінниця, накрита шатровим дахом.

Церква була перенесена до с. Переволочна з с. Ярославця у 1754 р. Богослужіння в ній відбувалися до 1960 р., коли вона була закрита радянською владою і перетворена на краєзнавчий музей. 1988 р. її відкрили для богослужінь.

Нагадуємо, що напередодні Великодня начальник Головного управління МНС України у Львівській області Сергій Дмитровський звернувся до всіх священнослужителів, представників церковних парафій та віруючих з приводу великої стурбованості станом протипожежного захисту культових споруд.

«На Львівщині розташовані сотні храмів та церков, більшість з яких являються пам’ятками архітектури. Напередодні свята Христового Воскресіння вважаємо за доцільне нагадати Вам про необхідність суворого дотримання правил пожежної безпеки у культових спорудах, які являють собою місця масового скупчення людей і представляють велику історичну та культурну цінність», — йдеться у зверненні.

«Як показує практика, нерідко від необережного поводження з вогнем пожежі спалахують і у Божих храмах. Тому ще і ще раз звертаємося до Вас із проханням бути більш пильними і уважними при користуванні відкритим вогнем під час проведення церковних служб. Не слід залишати у церквах непогашені свічки після завершення богослужінь.

Вкрай обережними необхідно бути і з різноманітними електричними гірляндами, якими прикрашають внутрішні конструктивні елементи церков, іконостаси та окремі образи. Використання різноманітних подовжувачів, з’єднання електричних дротів звичайною «скруткою» та використання у електрозапобіжниках так званих «жучків» можуть будь-якої миті призвести до виникнення масштабної пожежі! Тому рятувальники МНС радять після завершення богослужінь повністю знеструмлювати будівлі церков та храмів.

Пам’ятайте, що лише спільними зусиллями нам вдасться врятувати від руйнівної сили вогню велику культурну та історичну спадщину наших предків, якою являються Божі храми».

Як РІСУ повідомляла, в кінці травня у Львові має відбутися семінар, присвячений проблемам збереження дерев’яної та сакральної архітектури Львівщини. Наразі в області на обліку є близько 600 дерев’яних церков та дзвіниць.