• Головна
  • Новини
  • ЮНЕСКО дала останнє попередження українській владі щодо Лаври та Софії та негативно оцінила перебудови в Лаврі...

ЮНЕСКО дала останнє попередження українській владі щодо Лаври та Софії та негативно оцінила перебудови в Лаврі

06.08.2010, 09:55
ЮНЕСКО дала останнє попередження українській владі щодо Лаври та Софії та негативно оцінила перебудови в Лаврі - фото 1
На 34-ій сесії ЮНЕСКО, яка відбулася 25 липня-3 серпня в Бразилії, знову розглядалося питання про внесення Національного заповідника «Софія Київська» та Києво-Печерської лаври до так званого списку об’єктів ризику.

Софія-Київська1.gifНа 34-ій сесії ЮНЕСКО, яка відбулася 25 липня-3 серпня в Бразилії, знову розглядалося питання про внесення Національного заповідника «Софія Київська» та Києво-Печерської лаври до так званого списку об’єктів ризику, що перебувають під загрозою руйнування.

Поки що цього не відбулося, але, як наголосили члени засідання, вони дали останнє попередження для української влади — якщо вона і надалі дозволятиме забудову буферної зони навколо Софії та Лаври, а керівництво монастиря УПЦ і надалі знищуватиме Лавру неприпустимими перебудовами, святині просто викреслять зі Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Організація вивчатиме рівень вирішення цих питань до лютого 2011 року, у влади на вирішення питань із невідповідною забудовою - півроку. 

Таке попередження для України Всесвітня організація охорони пам’яток робить уже не перший раз, але цього разу категорично наголошує: уже востаннє. Будівництво елітних житлових будинків на Пейзажній алеї та вулиці Гончара так і не припинилося, навіть попри акції протесту громадських організацій. Як відзначив прес-секретар ЮНЕСКО Сью Уїяльмс, саме ці будівництва — основна причина того, що Софія може потрапити до «чорного списку». Низка претензій у міжнародних фахівців і до стану Києво-Печерської лаври.

Як інформує газета «День», основне зауваження ЮНЕСКО до Лаври — руйнування її цілісного силуету. Саме він вважається її найбільшою цінністю, адже дзвіницю, як найвищу домінанту, Успенський собор та інші лаврські церкви добре видно з лівого берега Дніпра.

«Вони найкраще сприймаються відвідувачами святині, і це відзначає Київ як місто з багатими історичними пам’ятками, — пояснив архітектор Олег Гречух. — Як відомо, за територією Лаври, на Печерську, будуються будинки на 42 поверхи, раніше будувалися на 24 чи 34 поверхи. Ці висотні будинки спотворюють силует Лаври, тому, коли людина під’їжджає до Києва, вже не може спостерігати ту картину, яка була б автентичною та історичною. Наприклад, у Будапешті правий та лівий береги Дунаю у межах міста внесені під охоронний список ЮНЕСКО саме як силуети, тому там поки що не з’являються висотні домінанти, які порушують цей силует».

Києво-Печерська-лавра1.gifЩодо зауваження ЮНЕСКО, яке стосується змін автентичності Лаври всередині, у першу чергу перебудови тих приміщень пам'ятки, які належать монастирю, то експерти ствердили, що на сьогодні змінена автентика кількох корпусів, знятий дах і зроблена мансарда, що для XVIII—XIX століть нехарактерно. У державних будівельних нормах України записано, що на території заповідника заборонено проводити будівельні роботи зі зміною автентики. Тобто це може бути ремонт, але не євроремонт, коли надбудовують щось, дерев’яні вікна замінюють на металопластикові, навішують на фасади кондиціонери, на дах замість бляхи чи сталі ставлять металочерепицю.

Якщо одну з пам’яток таки викреслять зі Списку ЮНЕСКО, це, по-перше, завдасть удару по престижу держави. Окрім того, згідно з правилами ЮНЕСКО, Україна більше не матиме права додавати інші об’єкти в реєстр світової спадщини. Нагадаємо, що нині у цьому переліку об’єктів, окрім Софії та Лаври, знаходяться  історичний центр Львова, букові ліси у Карпатах і частина геодезичної дуги Струве, що проходить через територію країни (дуга Струве — це мережа з 265-ти вимірювальних пунктів у 10-ти країнах світу, які у ХІХ столітті використовували  для визначення параметрів Землі, її форми та розміру).

Першим сигналом того, що ЮНЕСКО досить серйозно налаштоване до України, можна розглядати відмову у внесенні до реєстру пам’яток Кирилівської та Андріївської церков. «Україна не надала досить матеріалів, тому питання відклали», — пояснили в прес-службі ЮНЕСКО.