Підвалини церкви княжих часів віднайшли на Львівщині

08.07.2019, 14:04
Підвалини церкви княжих часів віднайшли на Львівщині - фото 1
У Буську, що на Львівщині, триває археологічна експедиція Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка. Науковці проводять розкопки на місці Mалого городища на території Буського парку.

У Буську, що на Львівщині, триває археологічна експедиція Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка. Науковці проводять розкопки на місці Mалого городища на території Буського парку.

Про цьогорічні розкопки в коментарі Гал-інфо розповів керівник археологічної експедиції, науковий працівник Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка Петро Довгань.

розкопки_1.jpg

«Цьогоріч ми заклали розкоп на Малому городищі, яке входить до складу Буського археологічного комплексу, за три метри від розкопу 2015 року. Це вже четвертий розкоп на вершині цієї пам’ятки, і ми продовжуємо пошуки першої буської церкви XII століття», - сказав Петро Довгань.

Науковці мають усі ознаки того, що давня церква була на цьому місці. У попередні роки тут вже знаходили долівкову плитку, якою від середини ХІІ ст. викладали перші дерев’яні храми на заході України. Також археологи натрапляли на прицерковний цвинтар та досліджували більше 30 поховань. Знаходили також цвяхи, які використовували для побудови церкви. 

розкопки.jpg

«Ми продовжуємо пошуки церкви. Відповідно ми заклали розкоп площею 40 м. кв. і, як не дивно, відкрили непорушений археологічний горизонт, тобто до нас тут ніхто ще ніколи не досліджував», - наголосив Петро Довгань.

Під час досліджень археологи натрапили на надзвичайно багатий культурний шар пізнього середньовіччя. За словами Петра Довганя, йдеться про період від  ХVІІІ до ХІV ст.

«Нам вдалося зібрати стільки знахідок, як ще ніколи до цього», - зазначив науковець.

Він додав, що кількість віднайдених артефактів вимірюється сотнями.

арх.jpg

«Найцікавіші знахідки - це eлементи пізноcередньовічної амуніції та озброєння. Маємо велику колекцію арбалетних наконечників, а їх вже є більше 30 екземплярів. Також трапляється кінська збруя, шпори, стремена. Знайдено бойову сокиру, бойовий ніж yгорського типу та багато іншого матеріалу», - зазначив археолог.

Петро Довгань пояснив, що у другій половині ХІV ст, під час польсько-угорської війни на Галичині, це місце, очевидно, було полем битви.

«Відомо, що спершу тут була церква та цвинтар. Нам відомо про існування на вершині цього Малого городища укріпленого Буського замчища з ХІV ст. Ще у 2015 році ми віднайшли і дослідили укріплення та вали. Знайшли браму цього городища. Очевидно, під час війни тут був потужний штурм. Підтвердження того, що на цьому місці відбувалася битва, слугують наші знахідки», - пояснив археолог.

Окрім того, за словами Петра Довганя, під час дослідження трапляються й інші знахідки: ключі, вироби із рогу, кераміка, різноманітний господарський інвентар.

Також археологам вдалося натрапити на ще один цікавий об’єкт.

«Зараз ми вибираємо культурний шар із розкопу на глибині 1,8 метра. Наразі нам відкрився наземний об’єкт. Ми припускаємо, що це була конюшня, або конюший двір, адже нам трапляється багато кінської збруї, пряжок. Знайшли також кістки та кінський череп. Все це вказує на те, що у ХVІІ-ХVІІІ ст. тут могла функціонувати конюшня. Матеріалу дуже багато, і він просто вражає», - зазначив Петро Довгань.

Він додав, що з 24 червня на розкопках працювали студенти-історики 1-4 курсу. З понеділка приїде наступна група студентів. Також археологам допомагає Товариство Бужани.

Додамо, що цьогорічна експедиція для львівських археологів є двадцятою за рахунком.