• Головна
  • Новини
  • Священик УПЦ (МП) колекціонує фото старовинних храмів Поділля...

Священик УПЦ (МП) колекціонує фото старовинних храмів Поділля

28.11.2016, 11:48
Священик УПЦ (МП) колекціонує фото старовинних храмів Поділля - фото 1
Священик УПЦ (МП) з Вінничини Назарій Давидовський планує організувати фотовиставку старих храмів Поділля. Він зібрав більше трьох сотень раритетних фото.

6fc2b.jpgСвященик УПЦ (МП) з Вінничини Назарій Давидовський планує організувати фотовиставку старих храмів Поділля. Він зібрав більше трьох сотень раритетних фото, повідомляє Vlasno.info.

Колекція Давидовського формувалась протягом кількох років. Фото зберегли зображення старих дерев'яних храмів та новіших кам'яних. Одна з найдавніших світлин датується кінцем ХІХ століття. Знаходить світлини Давидовський в архівах та приватних колекціях. Розміщує їх у спільноті «Історичний відділ Вінницької єпархії» у соцмережі Фейсбук.

– Я люблю брати у історичні розвідки по селах із собою ноутбук та сканер, щоб на місці сканувати у людей світлини. Зараз працюю з одним архівом. Там близько 250 фотографій храмів, - розповів Давидовський.

Ідея збирати фото виникла з практичної потреби: потрібно було ілюструвати статті до православного видання, які отець періодично писав. Так з'явився інтерес.

– З іншого боку, коли ти знаходиш якусь старовинну і рідкісну світлину, то ці відчуття важко передати. До прикладу, я знайшов фото людей у храмі села Сумівка Бершадського району. На звороті хтось із них написав: «Подивіться на це фото! Тут стоять наші батьки і діди. Вони дуже любили церкву і не хотіли, щоб її закрили. Просимо і вас (влада Радянського союзу) не робити цього», - розповів Давидовський.

Stari-chramy-pg.jpg-eeee.jpg

Одну з найбільш цінніших в історичному плані фото Давидовський знайшов, переглядаючи один архівів. На ньому зафіксована церква-двійник давно зруйнованого Вознесенського храму, який у 1911 році був зведений за проектом відомого архітектора Григорія Артинова. Храм знаходився на перехресті вулиць Замостянської (колишня 50-річчя перемоги) і проспекту Коцюбинського. У 1929 році її переобладнали під кінотеатр, а у 1944 році під час визволення Вінниці у церкву влучила бомба і зруйнувала її. – Вперше коли побачив це фото, виникла думка: «Десь я його уже бачив». А коли придивився, то чесно кажучи, був шокований! Виявилось це - брат-близнюк нашого Вознесенського храму - храм Усікновення глави Іоанна Предтечі, який розташований у селі Великі Крушлинці Вінницького району. Він, до речі, зберігся до наших днів, - каже священик.

Stari-chramy-4.jpg-ddd.jpg

Здебільшого, фото датуються 50-60-ми роками минулого століття. За словами священика, фото тих часів збереглось найбільше. Наразі Назарій Давидовський готує виставку «ArtPetros», на якій представить раритетні фото. Відбудеться вона 15 грудня цього року. Нагадємо, завдяки гравюрам мандрівника Наполеона Орди, ми можемо побачити, як виглядав Муровано-Куриловецький район у ХІХ столітті.