• Головна
  • Новини
  • Археологи розпочали дослідження фундаментів Спасо-Преображенського монастиря на острові Кемпа...

Археологи розпочали дослідження фундаментів Спасо-Преображенського монастиря на острові Кемпа

29.07.2014, 10:41
Археологи розпочали дослідження фундаментів Спасо-Преображенського монастиря на острові Кемпа - фото 1
Залишки фундаментів келій старовинного Спасо-Преображенського монастиря, що були виявлені в листопаді минулого року

Згідно з договором між Державним істориком-культурним заповідником м. Дубно Рівненської області та ДП НДЦ «Волинські старожитності» ІА НАН України розпочато археологічні дослідження острова Кемпа біля Дубно. Головна увага зосереджена на залишках фундаментів келій старовинного Спасо-Преображенського монастиря, що були виявлені в листопаді минулого року, повідомляє  Рrostir.museum.

На південному схилі острова залишки фундаментів проявилися у вигляді кількох тесаних вапнякових каменів, що виходили на поверхню. В листопаді 2013 р. було розчищено південно-західний кут фундаментів та частково південну стіну. Безпосередньо на тесаних каменях фундаменту виявлено фрагменти ранніх бортикових кахель, які становлять хронологічно найраніший матеріал пов’язаний з цим об’єктом та дозволяють визначити початковий етап існування келій XVI ст. В окремих місцях фундаменти, окрім тесаних каменів, складаються з цегли-пальчатки, що одноосібно або групою утворює їх конструкцію.

За словами керівника експедиції Пшеничного Юрія, головними завданнями в ході досліджень є встановлення конструктивних особливостей фундаментів та часу побудови келій, дослідження культурних нашарувань острова та його стратиграфії.

Кемпа.jpg