У Херсонесі планують відновити стародавній храм у 3D

15.08.2012, 11:59
У Херсонесі планують відновити стародавній храм у 3D - фото 1
У Національному заповіднику «Херсонес Таврійський», що під Севастополем, за допомогою сучасних технологій планують відтворити у цифровому форматі один з ранньохристиянських храмів 6-10 століття.

exklusiv.gifУ Національному заповіднику «Херсонес Таврійський», що під Севастополем, за допомогою сучасних технологій планують відтворити у цифровому форматі один з ранньохристиянських храмів 6-10 століття.  

Храм_Севастополь.JPG

«Храм з ковчегом» – таке найменування будинок одержав під час розкопок 1897 у зв'язку з тим, що в тайнику під вівтарем був знайдений невеликий срібний ковчег (скринька) з мощами. З 1900 року ковчег зберігається в Санкт-Петербурзькому Ермітажі. Руїни давнього святилища знаходяться поряд з античними театром.

Завдяки новітньому сканеру, вчені планують провести обміри храму, що дасть змогу більш детально зрозуміти його призначення, та деталі з життя релігійної споруди. Для виконання робіт, керівництво заповідника запросило вчених з Російського університету з Ростова-на Дону.

Храм_Севастополь_2.JPG

За словами старшого наукового співробітника Російської Академії наук Сергія Бєляєва, коли будуть результати обробки архітектурних деталей, можна буде побачити у цифровому форматі вид храму, який він мав у часи, коли в ньому проводились богослужіння. Крім того, вчені впевненні, що зможуть на основі отриманих даних «відтворити характер служби, зрозуміти на основі яких уставів вона проводилась, в які години відбувалась та з яких частин складалась».

Храм_Севастополь_3.JPG

Польовий етап робіт триватиме три дні, під час яких буде зібраний фактичний матеріал на місці. Після того протягом кількох тижнів вчені планують його обробляти. Вони не виключають, що після отримання висновків, можуть відкритись нові цікаві факти з життя давнього міста. Про це повідомляє кореспондент РІСУ в Севастополі Олег Савченко.