• Головна
  • Новини
  • Переслідування минулим: у Києві відбулась конференція «Діалоги заради примирення»...

Переслідування минулим: у Києві відбулась конференція «Діалоги заради примирення»

25.11.2015, 10:31
Переслідування минулим: у Києві відбулась конференція «Діалоги заради примирення» - фото 1
Безумовну цінність діалогу як методу досягнення примирення для всього суспільства України обговорювали у рамках конференції «Діалоги заради примирення: досвід та перспективи», що відбулась у Києві у вівторок, 24 листопада.

exklusiv.gifБезумовну цінність діалогу як методу досягнення примирення для всього суспільства України обговорювали у рамках конференції «Діалоги заради примирення: досвід та перспективи», що відбулась у Києві у вівторок, 24 листопада. Однак учасники так і не змогли відійти від проблем минулого та визначитись з практичними перспективами окрім поодиноких ініціатив.

конф_3.jpeg

«Мені достатньо навести простий приклад однієї дівчини з Індії. Вона поділилась зі мною тим, як її з дитинства вчили, що мусульмани – терористи, і їм не можна довіряти. Але коли вона завітала до мечеті, поспілкувалась з ними, то раз і назавжди відмовилась від подібних категоричних суджень», - розповів у рамках свого виступу Паоло Фріцці, професор Університету Софія (Флоренція, Італія).

За його словами, досвід роботи протягом 20-го століття створив уявлення секулярного простору, коли здавалось, що релігія зникла як фактор впливу на розвиток людства. Однак релігійні організації не лише не втратили своїх позицій, а й залишились ключовими елементами на шляху до примирення між сторонами та моральними орієнтирами для громадян.

конф_2.jpeg

Інший представник іноземного досвіду примирення, національний директор CNEWA Канада Карл Гетю підкреслив, що його спонукав до цієї місії власний досвід: «Як мешканець Квебеку, я не був готовий адекватно сприймати представників англомовної Канади. Однак зараз, після програми обміну студентів, я одружений на англомовній канадійці і щасливий, що можу ділитись досвідом примирення. Безперечно, саме діалог та готовність сприйняти думку іншої сторони – перші кроки на шляху до майбутнього порозуміння».

конф.jpeg

Попри розповіді іноземних експертів, представники українських організацій не змогли досягнути спільного предмету обговорення, замість того повертаючись до історичного спадку та горя української нації. Організаторами заходу виступили: Товариство «Знання» України, Українська Соціальна Академія за сприяння Управління з питань релігійних свобод Уряду Канади.

Священик від УГКЦ, о. Олег Кіндій, звернув увагу на те, що товариству спеціалістів варто відвертатись від минулого та дивитись на поточні проблеми. Зокрема це питання медичної, психологічної та духовної реабілітації для жертв війни, як серед мирного населення, так і серед військовослужбовців. Подібні програми вже реалізується і саме в них служитель вбачає перші кроки до порозуміння всередині українського соціуму, перш ніж мова йтиме про примирення з зовнішніми опонентами.

Результатом роботи конференції мають стати рекомендації та резолюція з боку громадських організацій, мають містити поради для представників влади. Робота групи продовжиться і сьогодні, 25 листопада, о 15:00 у приміщення Товариства «Знання» у столиці (вул.. Велика Васильківська, 57/3).