Стартував Третій Київський міжконфесійний форум

23.04.2013, 11:08
Стартував Третій Київський міжконфесійний форум - фото 1
Представники понад 30 країн зібралися на Київському міжконфесійному форумі, що вже втретє відбувається в українській столиці.

exklusiv.gifФОРУМ.jpgПредставники понад 30 країн зібралися на Київському міжконфесійному форумі, що вже втретє відбувається в українській столиці. В події, яку часто називають релігійним «Давосом», взяли участь представники найбільших конфесій християнства, юдаїзму, ісламу і буддизму, а також вчені та політики. Цьогорічній форум присвячений значенню релігії в політиці, сучасній державі і владі.

Серед гостей форуму Патріарх Єрусалима Феофіл III, Президент Міжнародної ради християн і євреїв др. Дебора Вайсман, Президент Міжнародного ісламського форуму для діалогу проф. Хамід Ахмед Аль-Рифа, Голова Всесвітньої ради сикхів др. Сатпал Сінгх, Міністр у справах релігії і національних меншин Угорщини Дьорка Хольвені, Член Національної Асамблеї Тунісу, віце-президент комітету з прав людини та зовнішніх відносин Фатма Гарбі, Голова Ради улемів Російської асоціації ісламського згоди Муфтій Фарід Салман, Голова Державного комітету по роботі з релігійними об'єднаннями Ільшад Искендеров та ін.

У своєму привітальному слові засновник форуму Олександр Фельдман зазначив, що усі релігії, незважаючи на різноманітність, об’єднує відповідальність перед світом. «Ми усі розділяємо думку, що світ має ставати ближчим, щоб краще відповідати на виклики, які ставить перед нами світ і щоб досягати миру у світі», - наголосив він.

Патріарх Єрусалимський Феофіл ІІІ у своєму слові акцентував, що релігійний імпульс лежить в основі нашої людської ідентичності, а тому релігія може силою для добра і зброєю для зла.  

На його думку, релігія не може ставати основою для ненависті, а має служити спільному добру суспільства. «Правдива релігійність будить у нас глибоку повагу до інших релігій», - сказав Патріарх. Він також звернувся до питання Єрусалима: «Релігія визначає все в нашому регіоні, тому її не можна ігнорувати. Єрусалим – це парадокс. Це місце конфлікту, але водночас - це модель спільноти, де різні релігії і етноси живуть разом і намагаються шукати миру та гармонії у своєму співіснуванні».

Свої привітання учасникам Форуму надіслали Президент України Віктор Янукович та глава Української Православної Церкви Митрополит Володимир (Сабодан).