Ура, ми тепер розкольники! - протодиякон Андрій Кураєв

15.09.2018, 06:29
Ура, ми тепер розкольники! - протодиякон Андрій Кураєв - фото 1
Під таким заголовком вийшов блог протодиякона Андрія Кураєва у Живому Журналі, де він аналізує рішення Синоду РПЦ, який відбувся 14 вересня у Москві.

Під таким заголовком вийшов блог протодиякона Андрія Кураєва у Живому Журналі, де він аналізує рішення Синоду РПЦ, який відбувся 14 вересня у Москві.

Як зазначає протодиякон, Синод дав повний набір козирів Константинополю, щоби викреслити РПЦ з канонічного простору.

«Підстава для розриву фантомна - приїзд константинопольських легатів до Києва. Якби ж вони хоч якусь єрархічну дію зробили (служили Літургії, висвятили когось). Але розкол через просто приїзд послів - це вперше. Право хоч церковне, хоч світське не карає за намір. Так що наш Синод сказав нове слово», - заявив він.

«І ще сумне: ми перші перейшли на мову війни (це слово теж прозвучало в устах Іларіона). Типовий самостріл. Яке тут канонічне право! Згідно з цим правом священик, який відмовляється від співслужіння з іншим кліриком без доказів єресі останнього підлягає позбавлення сану. Інший канон говорить, що якщо ти звинувачуєш іншого, але не можеш довести - покарання, яке ти йому висував, переходить на тебе. А Іларіон вже сьогодні ляпнув про "папістську єресь Стамбула", - додав протодиякон.

Андрій Кураєв назвав рішення Синоду «самострілом», пострілом у майбутнє.

«Тобто Синод дав повний набір козирів Константинополю для того, щоб викреслити нас взагалі з канонічного простору. "Ми будемо змушені повністю розірвати євхаристійне спілкування". Саме це "ми" і покладає всю моральну і юридичну відповідальність за розкол на наш Синод.

Сьогоднішній самостріл Синоду змушує журитися не Україною, а Росією. Це постріл в майбутнє нашої країни. Синод в повному складі поспішив взяти участь у ритті окопів по периметру країни. Взяв участь в нагнітанні військово-мобілізаційної істерії. Це отруйна атмосфера. Вона роз'їдає наше майбутнє. І совість. Адже "на війні як на війні". Будь-які міфи і фейки добрі», - наголосив протодиякон Кураєв.