• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил не має важелів тиску на Патріарха Варфоломія, - російський історик...

Патріарх Кирил не має важелів тиску на Патріарха Варфоломія, - російський історик

08.08.2018, 12:41
Патріарх Кирил не має важелів тиску на Патріарха Варфоломія, - російський історик - фото 1
Російський Патріарх Кирил не зможе змусити Вселенського Патріарха відмовитись від надання Томосу Укріїнській Церкві. Жодних засобів впливу на Констанинополь у арсеналі Кирила не залишилося.

Російський Патріарх Кирил не зможе змусити Вселенського Патріарха відмовитись від надання Томосу Укріїнській Церкві. Жодних засобів впливу на Констанинополь у арсеналі Кирила не залишилося.

Таку думку в інтерв’ю Обозревателю висловив відомий російський історик та політичний діяч Андрій Зубов.

«Ні, немає. Таких важелів практично немає», - сказав історик, відповідаючи на питання, чи є у Патріарха Кирила важелі тиску на Варфоломія.

«Православний світ і Константинопольська Патріархія дуже роздратовані тим, що Кирил фактично обдурив Варфоломія і не взяв участі в Всеправославному Соборі на Криті. Тут, скоріше, треба відновлювати відносини - тиснути нема на що», - заявив він.

«Останні події - в Греції посланці Москви намагалися посіяти ворожнечу між Грецької Церквою і Константинополем. Їм нічого не вдалося, їх виставили геть, вказали на двері. Це, звичайно, справило дуже важке враження і в Грецькій Церкві, і в Константинополі», - продовжив думку Зубов.

«Тому, крім української теми цих переговорів, друга тема - це відновлення нормальних відносин між Москвою і Константинополем, зіпсованих незграбними і непевним кроком Москви», - додав російський історик.

Андрій Зубов також нагадав, що митрополит Іларіон (Алфеєв) нещодавно відвідав усі Помісні Православні Церкви і безуспішно намагався переконати, що Україні не потрібна автокефалія.

«Тому ідея, якою він погрожував - новий розкол, новий "1054 рік", коли Католицька і Православна Церкви розділилися – важка для реалізації, та ще й досить шкідлива. Вона вдарить по самій Російській Церкві, яку всі будуть вважати розкольницькою.

Йти по шляху конфронтації з Константинополем і оголошення Константинополя розкольниками, якщо вони нададуть автокефалію Україні - це величезна помилка, це злочин проти Церкви», - наголосив Андрій Зубов.

Як вже інформувала РІСУ, 31 серпня Московський Патріарх Кирил зустрінеться у Стамбулі з Константинопольським Патріархом Варфоломієм.

Зустріч відбудеться на прохання Предстоятеля Російської Православної Церкви. Під час візиту Кирил обговорить із Варфоломієм і "компетентними органами Матері-Церкви двосторонні питання, які становлять інтерес".