• Головна
  • Новини
  • Після автокефалії УПЦ Росія втратить й вкрадену історію, - експерт...

Після автокефалії УПЦ Росія втратить й вкрадену історію, - експерт

08.05.2018, 10:14
Після автокефалії УПЦ Росія втратить й вкрадену історію, - експерт - фото 1
Проголошення Томосу про автокефалію Української Церкви позбавить Росію не тільки значну частину церковної громади, а й украдену історію - РПЦ вже на зможе вести свій відлік від Володимирового хрещення.

Проголошення Томосу про автокефалію Української Церкви позбавить Росію не тільки значну частину церковної громади, а й украдену історію - РПЦ вже на зможе вести свій відлік від Володимирового хрещення.

Про це в інтерв’ю виданню «День» розповів провідний науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім.Г.С.Сковороди НАН України, доктор філософських наук, професор Олександр Саган.

«Для Москви сьогоднішня ситуація є панічною і критичною, тому що вона втрачає не тільки канонічну територію, якою вважає Україну, хоча це не відповідає канонічним підставам, а й велику громаду, а головне — вкрадену історію, на якій вона тримається. Якщо в Україні буде своя Помісна Церква, Московський Патріархат в Україні буде змушений реорганізуватися в екзархат Московської митрополії в Україні. Відповідно підстав тягнути свою історію від Хрещення Русі-України вони вже не матимуть і будуть змушені зосередитися на даті — 1448 рік, коли самопроголосили свою автокефалію, розділивши таким чином Київську метрополію на дві частини», - заявив експерт.

За його словами, Московська Патріархія не зможе перешкодити Українській Церкві отримати автокефалію.

«Думаю, проблем у сприйнятті в православному світі цього Томосу не повинно виникнути. Так, Московська Патріархія буде використовувати весь свій арсенал щодо Церков, на які вона може вплинути. Але їх не так багато. Радше, йдеться про Болгарську церкву та про Антиохійську церкву. Багато розмов щодо Грузинської церкви, але, думаю, вона підтримає Константинополь. Той факт, що Грузинська Церква у 2016 році не приїхала на Всеправославний Собор, не повязаний із тиском на неї Москви, а швидше йдеться про домінування антиканонічних настроїв. Вони порахували один із документів Собору занадто канонічним і тому не приїхали, таким чином проявивши свою незгоду. Навіть Сербська Церква, яка вважається союзником Московського Патріархату, 2016-го заявила, що не візьмуть участь у Соборі, але все одно приїхали. 2016-го Москва також намагалася внести своє бачення, а саме протягнути всеправославну норму про те, що нові автокефалії повинні погоджуватися з старими автокефаліями, тобто щоб вони мали повний консенсус і підтримку інших церков. Але, як ми знаємо, РПЦ не приїхала на Собор, а отже, ця норма автоматично відпала», - заявив Олександр Саган.