• Головна
  • Новини
  • Митрополит Олександр (Драбинко): Автокефалія — не синонім «розколу», це - спосіб організації церковного життя...

Митрополит Олександр (Драбинко): Автокефалія — не синонім «розколу», це - спосіб організації церковного життя

23.05.2016, 12:43
Митрополит Олександр (Драбинко): Автокефалія — не синонім «розколу», це - спосіб організації церковного життя - фото 1

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ (МП) вважає, що прихильникам автокефалії Української Церкви не варто сподіватися, що її коли-небудь надасть Москва. Незалежність Церкви, майбутнє та єдність українського православ’я залежить виключно від волі православних єпископів України.

50025.jpg-fff.jpgМитрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ (МП) вважає, що прихильникам автокефалії Української Церкви не варто сподіватися, що її коли-небудь надасть Москва. Незалежність Церкви, майбутнє та єдність українського православ’я залежить виключно від волі православних єпископів України.

Таку думку він висловив у інтерв’ю газеті «День».

«Сьогодні в Україні лише лінивий не критикує Святішого Патріарха Кирила. Одним не подобається його екуменічна відкритість. Іншим — його позиція у питанні української автокефалії. Але давайте спробуємо зрозуміти ситуацію, в якій нині перебуває Святіший Патріарх Кирил. Політичні еліти та народ Росії сьогодні марять імперією, марять відновленням величної радянської державності. Надати автокефалію Українській Церкві в таких умовах було би рівнозначно виклику російській владі та настроям більшості церковного народу в Росії», - сказав єрарх УПЦ (МП).

Митрополит зазначає, що серед священнослужителів в Україні є чимало прихильників автокефалії, але є такі, що нізащо не відійдуть від Московського Патріархату.

«Позиції обох сторін вже перевірені часом та чітко сформовані. Тому розраховувати на те, що якась із сторін в осяжному майбутньому зречеться своїх принципів, не варто. Що ж робити у цій ситуації? Миритися з фактом церковного розділення ще чверть століття? Але Митрополит Володимир у своєму Заповіті чітко зазначив свою пастирську позицію: «Ситуація, коли третина православних християн у нашій країні перебуває у розколі зі Вселенським православ’ям, є абсолютно ненормальною і вимагає негайного вирішення». У пошуках способу розв’язання цієї складної історичної ситуації нам варто згадати про фундаментальні цінності християнства — свободу, любов та прощення. Єрархи і громади, які хочуть лишитися у складі Московського Патріархату, мають отримати таку можливість і зберегти свою нинішню юрисдикційну приналежність», - веде мову єрарх.

За його словами, у багатьох європейських країнах, а також у США, Канаді, Латинській Америці існують структури РПЦ.

«Чому ж їм не існувати в Україні, керівництво якої проголошує свою відданість європейським цінностям? З іншого боку, в Україні є багато тих, хто прагне повної канонічної незалежності Української Церкви або автокефалії. Не будемо ж обмежувати і прав цих єрархів та церковних громад. Автокефалія — не синонім «розколу». Автокефалія — це спосіб організації церковного життя. Існує 14 загальновизнаних автокефальних Церков. Усі вони перебувають у єдності віри та молитви. Чому ж Українська Церква не має права стати рівноправною Церквою-сестрою у цій родині помісних православних Церков? «Головне — збереження єдності Руської Православної Церкви», — кажуть одні. «Головне -церковна «деокупація» України», — кажуть інші. Але обидві позиції значно політизовані», - заявив владика Олександр.

«Адже головне — це відновлення церковної єдності у Христі та Євхаристії. Головне — аби й ті, хто є прихильником повної канонічної незалежності, й ті, хто хоче вберегти свій зв’язок з Руською Православною Церквою, були повноцінними частинами Вселенського православ’я та перебували у спілкуванні один з одним», - наголосив митрополит Олександр (Драбинко).