• Головна
  • Новини
  • Один з єпископів УАПЦ вже не хоче «поспішного» об’єднання з УПЦ КП...

Один з єпископів УАПЦ вже не хоче «поспішного» об’єднання з УПЦ КП

15.06.2015, 13:29
Один з єпископів УАПЦ вже не хоче «поспішного» об’єднання з УПЦ КП - фото 1
Архиєпископа Харківського і Полтавського УАПЦ Афанасія (Шкурупія) "неприємно вразила інформація", що Комісія для ведення діалогу УАПЦ та УПЦ КП 8 червня на спільному засіданні прийняла рішення скликати об’єднавчий Собор.

1.gifАрхиєпископа Харківського і Полтавського УАПЦ Афанасія (Шкурупія) "неприємно вразила інформація", що Комісія для ведення діалогу УАПЦ та УПЦ КП 8 червня на спільному засіданні прийняла рішення скликати об’єднавчий Собор.

Єрарх вважає, що комісія перевищила свої повноваження, бо Архиєрейський Собор УАПЦ уповноважував її лише обговорити умови можливого об’єднання, а не підписувати підсумкові документи.

«А тут, під час першого засідання, було вже визначено навіть дату проведення об’єднавчого Собору! Це просто нонсенс. Але такою є практика Київського Патріархату в стосунках між Церквами – збурити суспільну думку, щоб в тій каламуті виловити собі якомога більше риби», - нарікає єпископ.

Владика Афанасій зазначає, що Архиєрейський Собор запропонував умови об’єднання з Київським Патріархатом, за якими зберігаються структури обох Церков. У той же час підсумкове рішення, прийняте Комісією 8 червня,«сприятиме цілковитому розчиненню нашої Церкви в складі УПЦ КП».

«Достатньо звернути увагу на пункт підсумкового рішення, в якому говориться про те, що всі питання будуть розглянуті на Об’єднавчому Соборі, а голосування проходитиме відкрито й рішення прийматимуться більшістю голосів, щоб усе зрозуміти, що готує нам Київський Патріархат. На кого це розраховане? Адже зрозуміло, що делегатів від КП буде в багато разів більше, а це означає, що жодна з наших пропозицій не буде прийнята», - цитує слова єпископа прес-служба Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ.

«Тому я особисто не приймаю положень підсумкового рішення, під яким поставили підписи члени Комісії УАПЦ, і не погоджуюся на таке поспішне об’єднання двох Церков. Мені не потрібна Церква з авторитарним устроєм і підконтрольна владі в демократичному європейському суспільстві, бо то вже не демократія, а автократія, яка й почне розвиватися саме з автократії церковної, котрою відзначається Київський Патріархат, - зазначає єрарх.