• Головна
  • Новини
  • Громади УАПЦ йдуть в УПЦ КП, не дочекавшись Помісного Собору...

Громади УАПЦ йдуть в УПЦ КП, не дочекавшись Помісного Собору

21.05.2015, 14:55
Громади УАПЦ йдуть в УПЦ КП, не дочекавшись Помісного Собору - фото 1
Приблизно 20 громад УАПЦ на Тернопільщині перейшли до УПЦ КП або виявили бажання це зробити від початку 2015 року, повідомляють в Тернопільській єпархії останньої з них.

exklusiv.gifПриблизно 20 громад УАПЦ на Тернопільщині перейшли до УПЦ КП або виявили бажання це зробити від початку 2015 року, повідомляють в Тернопільській єпархії Київського Патріархату.

Більше того, за указом архиєпикопа Тернопільського, Кременецького і Бучацького УПЦ КП Нестора (Писика) від 16 травня поточного року до складу Київського Патріархату прийняли всі парафії Бережанського благочиння УАПЦ.

«Із братськими обіймами виходимо назустріч новим парафіям Київського Патріархату: святителя Миколая Чудотворця (м.Бережани), св.Архистратина Михаїла (с.Посухів), святителя Миколая Чудотворця (с.Божиків), Успіння Пресвятої Богородиці (с.Квіткове), св.муч. Параскеви (с.Волощина), Різдва Пресвятої Богородиці (с.Рибники), Покрова Пресвятої Богородиці (с.Котів) та іншим парафіям області, які вже приєдналися, або лише планують приєднатися до Єдиної Помісної Церкви», — йдеться в офіційному повідомленні прес-служби Тернопільської єпархії УПЦ КП.

Прохання про приєднання до УПЦ КП подають на Тернопільщині як вірні УАПЦ, так і її священики, розповідає кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу завканцелярією Тернопільської єпархії УПЦ КП отець Олег Гах.

«Цього року до Київського Патріархату приєдналися або у виявили бажання це зробити біля 20 парафій у Тернопільській області, — зазначає він. — Наразі 9 з них документально уже все оформили. З них 7 — у Бережанському районі, 2 — у Лановецькому. Ще більше 10 парафій — у процесі приєднання. Люди розуміють, що Єдина Помісна Церква є тим чинником, що здатний захистити від агресії зовні».

Вказані 7 громад на Бережанщині — саме згадане благочиння УАПЦ.

«Так, всі громади Бережанського району перейшли, але структура окремого благочиння поки залишилася, — розповідає тамтешній благочинний о. Миколай Зоряний. — Люди вже давно запитували про приєднання до Київського Патріархату. Питали, коли воно відбудеться».

За словами благочинного, усі перейшли з доброї волі — з бажанням об'єднати Церкву. Водночас о. М. Зоряний не відповів на запитання журналіста РІСУ, як до цього віднеслися в самій УАПЦ і чи не телефонували вже після переходу. Почувши ці питання, отець занерував, порадив журналісту прийди до нього, помолитися і поклонитися. Також порадив запитати в самих людей і, зрештою, просто кинув слухавку.

Детально пояснив мотиви приєднання парафій УАПЦ до УПЦ КП отець Андрій Курило, парох села Кам'янки Підволочиського району. Він із громадою увійшов у юрисдикцію Київського Патріархату понад 2 роки тому.

«Було рішення громади, яка у нас понад 700 осіб. Спонукало зробити це прагнення до єдності і створення помісної Церкви. Люди задоволені — тепер вони не стоять осторонь проблем Церкви і держави», — говорить священик.

Пояснює о. А. Курило і затяжний характер процесу об'єднання православних конфесій.

«Я думаю, інакше й бути не може, адже процес важкий. Кожна людина повинна дійти до цього рішення самостійно. Цей процес важкий, але постійний».

За словами о. О. Гаха, у Тернопільській області є ще приблизно 50 громад УАПЦ, які не об'єдналися з УПЦ КП.

Натомість тернопільський благочинний УАПЦ о. Анатолій Залізницький вважає, що приєднання громад УАПЦ до УПЦ КП, як воно відбувається зараз, — це далеко не модель об'єднання двох Церков.

«Об'єднання таким не має бути. Ще покійний владика Мефодій (Кудряков) говорив, що коли вони — старші — відійдуть, молодші священики зможуть об'єднати Церкву, — каже о. А. Залізницький. — Але на останій Синод УПЦ КП фактично дав ультиматум, що УАПЦ має приєднуватися до них. Навіть місцеблютитель патріаршого престолу митрополит Макарій (Малетич) сказав, що такого об'єднання не буде».

Щодо переходу цілого благочиння на Бережанщині, то тернопільський благочинний УАПЦ, за його словами, не розуміє його.

«Я отця Миколая (Зоряного — прим. авт.) добре знаю. Він — порядний священик, сім'янин, справді добрий душпастир. Але я не розумію його мотивів», — продовжує о. А. Залізницький.

Йдеться про те, що вже 4-5 червня 2015 року має відбутися Помісний Собор УАПЦ, де Церква має чітко висловитися щодо об'єднання з УПЦ КП. За словами о. А. Залізницького, усьому духовенству УАПЦ і УПЦ КП треба зачекати на рішення цього Собору, а не влаштовувати поглинання одних іншими.

«Бо ж усі будуть сміятися — це на сміх людям, такі дії. Почитайте, як об'єднувалися РПЦ та РПЦЗ, котрі до того сильно ворогували. Треба сісти разом, помолитися, щоб Бог дав розум, відслужити літургію — те, що об'єднує, і вирішити ці питання», — аргументує благочинний.

До речі, за словами о. А. Залізницького, значна частина тих священиків, які, не дочекавшись Собору, перейшли в УПЦ КП, уже встигли «помандрувати» між конфесіями.

«Це не стосується Бережанського благочиння. Але ті, що перейшли раніше, вони всюди були, і в Російській Церкві, і в Київському Патріархаті, і в УАПЦ», — підсумовує благочинний.

Церква в с. Котів, яка вже також належить до УПЦ КП. Світлина з Вікіпедії