• Головна
  • Новини
  • Речник УПЦ КП підтримує найменування вулиці Митрополита УПЦ Московського Патріархату...

Речник УПЦ КП підтримує найменування вулиці Митрополита УПЦ Московського Патріархату

27.01.2015, 09:48
Речник УПЦ КП підтримує найменування вулиці Митрополита УПЦ Московського Патріархату - фото 1
Секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) зреагував на спроби перейменувати у Сумах вулицю Борців революції на вулицю імені Митрополита Володимира (Сабодана).

Зоря.gifСекретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) зреагував на спроби перейменувати у Сумах вулицю Борців революції на вулицю імені Митрополита Володимира (Сабодана).

На своїй сторінці у мережі Фейсбук архиєпископ Євстратій написав: «Попри неоднозначність діяльності Митрополита в різні періоди, сам Патріарх Філарет показав приклад, прийшовши вшанувати пам'ять спочилого глави УПЦ (МП) на вечір у Софії Київській. В той час як керівництво МП вечір проігнорувало, про що доводилося раніше писати.

Як би хто не ставився у Київському Патріархаті до Митрополита Володимира, не можна заперечити, що на тлі патріархів Алексія і Кирила, а також нинішнього керівництва МП в Україні, спочилий є тим, хто сприяв діалогу, зближенню і порозумінню між частинами розділеного українського православ'я. І відштовхувати тих, хто в УПЦ МП шанує пам'ять Митрополита Володимира, протестами проти перейменування, для прихильників Київського Патріархату було би нерозумним».

Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Київського Патріархату назвав владику Володимира (Сабодана) своїм попередником на чернігівській кафедрі і фактично запропонував одну з вулиць міста назвати на його честь: «Я не мешканець Сум, не депутат міськради, тому вирішувати не мені. Але якби така ініціатива з'явилася в Чернігові – я би її підтримав. Тим більше, що спочилий Митрополит свого часу був єпископом Чернігівським і Сумським, тобто одним з моїх попередників на кафедрі».

Владика Володимир (Сабодан) перебував на чернігівській кафедрі з 1969 по 1973 рік, коли він був переведений у Росію єпископом Дмитрівським. Служив він у єдиному на той час відкритому храмі – Воскресенському.

Також у Чернігові потребує вшанування Патріарх Київський і всієї України Мстислав (Скрипник), що під час німецької окупації сидів у чернігівській в’язниці, з вікна якої бачив куполи Катерининської церкви. Цей храм зараз є кафедральним храмом для архиєпископа Євстратія.