• Головна
  • Новини
  • Білоруська Православна Церква хоче більшої незалежності від Москви...

Білоруська Православна Церква хоче більшої незалежності від Москви

18.12.2014, 12:23
Білоруська Православна Церква хоче більшої незалежності від Москви - фото 1

У столиці Білорусі 16 грудня відбулися загальні збори єпархій Мінської митрополії Білоруської Православної Церкви. Захід був приурочений до 25-річчя створення Білоруського Екзархату і 30-річчя встановлення святкування Собору Білоруських святих і згідно зі Статутом БПЦ його очолив митрополит Мінський і Заславський Павло, Патріарший Екзарх.

MAW_4559.gif-3.gifУ столиці Білорусі 16 грудня відбулися загальні збори єпархій Мінської митрополії Білоруської Православної Церкви. Захід був приурочений до 25-річчя створення Білоруського екзархату і 30-річчя встановлення святкування Собору Білоруських святих і згідно зі Статутом БПЦ його очолив митрополит Мінський і Заславський Павло, Патріарший Екзарх.

Збори спершу йшли за звичним сценарієм: доповідь, виступи, відповіді на питання ... Однак, як інформує сайт Царква, найцікавіше сталося, після того, як митрополит Павло виголосив свою доповідь і попросив «ще п'ять хвилин», аби відповісти ще «на два питаннячка». Говорячи про ефективність управлінням Церквою, він, зокрема, зауважив, що це стане можливо, коли Білоруський Екзархат прийде до самоврядування за прикладом України, Естонії і т. д.

«Дивіться - в Естонії два єпископи - самоврядна Церква, в Латвії два єпископи - самоврядна, у Молдові п'ять єпископів - самоврядна, у нас 16 єпископів - ми не самоврядна. Це навіть образливо. Так що я буду, напевно, піднімати це питання. Навіть не знаю, яка буде реакція і рішення, але оскільки ми ... ».

Ці слова митрополита потонули в оваціях. Коли оплески стихли, митрополит Павло ще впевненіше продовжив: «Спасибі за підтримку ... Двадцять років тому мене це не зачіпало, сьогодні мене це зачіпає, тому що тут уже честь Білоруської Православної Церкви (знову оплески) Сьогодні Російська Православна Церква, яка перебуває територіально в кордонах Російської Федерації це, самі розумієте, потужна Церква, Українська Православна Церква теж потужна Церква, а третя - то йде - Білоруська! Тому, звичайно, якщо з вашого боку буде підтримка, питання це будемо піднімати, якщо з вашого боку будуть спрямовані ще й побажання та листи, тоді будемо обговорювати, тоді будемо виносити це питання на рішення Синоду. Я прихильник того, щоб Білоруська Православна Церква була потужна, міцна, але, як ви самі розумієте, тут ніхто з нас не збирається виходити з-під омофору Російської Православної Церкви, ні в якому разі ... У нас був Патріарх, є Патріарх, тому давайте жити в тих умовах, виконуючи дух і традиції нашої Церкви. Але деякі моменти будемо все одно просувати ...»

Ремарка митрополита, гаряче підтримана зборами, не пройшла порожнім звуком і знайшла відображення в Підсумковому документі зборів одним з його пунктів:

Просити Високопреосвященнішого митрополита Павла поставити перед Синодом Білоруської Православної Церкви питання про можливість надання Білоруській Православній Церкві статусу самоврядної Церкви в складі Російської Православної Церкви.

На завершення митрополит Павло знову прокоментував побажання підняти це питання, «оскільки воно дійсно хвилює багатьох, це не моє питання, не тільки моя заклопотаність, а дуже багатьох людей - і священиків, і мирян, і керівників державних структур. Ну, ви знаєте, тут, мабуть, проявляється таке ось педантичне почуття, внутрішньо таке почуття гідності нашої Церкви, нашої держави: сусіди отримали такий самоврядний статус, а ми, Церква велика, не маємо. Тобто це не спроба якась узурпувати владу, собі щось перехопити, ні, це гідне прагнення зайняти гідне місце в єрархії нашої Церкви».

У Підсумковому документі передбачається поставити питання перед Синодом БПЦ, а не відразу перед тим органом, який компетентний його вирішувати - Синодом РПЦ. Суть в тому, що митрополит Павло може, звичайно, оголосити і обговорити це питання на Синоді РПЦ, що він, за його словами, і збирається робити, але статутна процедура вимагає таке питання ставити офіційно від імені Синоду Білоруської Церкви, тому спочатку має бути його згода. При цьому є і певна процедурна складність. Всі рішення та постанови Синоду БПЦ набирають чинності тільки після затвердження їх Синодом РПЦ. Виходить, що Синод РПЦ має право не затвердити прохання білоруської сторони. Тому, звичайно, практично все залежить від здатності митрополита Павла переконати московський Синод прийняти прохання про статус самоврядування Білоруської Православної Церкви.