• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ Євстратій (Зоря) порівняв УПЦ (МП) з УРСР, а Митрополита Онуфрія зі Щербицьким...

Архиєпископ Євстратій (Зоря) порівняв УПЦ (МП) з УРСР, а Митрополита Онуфрія зі Щербицьким

27.11.2014, 16:15
Архиєпископ Євстратій (Зоря) порівняв УПЦ (МП) з УРСР, а Митрополита Онуфрія зі Щербицьким - фото 1
Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря) вважає, що УПЦ (МП) по суті нічим не відрізняється від УРСР, бо залежить від Москви так само, як колись радянська Україна залежала від СРСР.

full.gif-5.gifАрхиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря) дійшов висновку, що УПЦ (МП) по суті нічим не відрізняється від УРСР, бо залежить від Москви так само, як колись радянська Україна залежала від СРСР.

Про це він написав на своїй Фейсбук-сторінці.

«Думав, як коротко пояснити людям не дуже церковним суть питання єдиної Помісної УПЦ. Придумав таку аналогію.

РПЦ МП - це церковний аналог СРСР. Як у СРСР був соцтабір, так і у МП є свої «зброєносці» (вислів одного константинопольського митрополита) серед Помісних Церков та інших конфесій.

УПЦ МП (точніше МПвУ) – це церковна УРСР. З усіма атрибутами державності – гербом, прапором, гімном, урядом, парламентом, навіть власним МЗС і членством в ООН. Тільки без реальної державності», - зауважив архиєпископ.

Він зазначив, що Церква МП в Україні така сама Помісна Церква, як УРСР – держава.

«І якщо попереднього митрополита можна порівняти з українофілом Шелестом, то нинішній глава МПвУ так само відданий Москві розумом і серцем, як Щербицький», - заявив він.

«УРСР теж була юридично визнана, на відміну від УНР в екзилі. Ще 1 серпня 1991 р. Президент США Буш у промові в Києві закликав українців залишатися в єдності з Москвою. Але це не допомогло ні УРСР, ні Радянському Союзу - Україна звільнилася, а СРСР розвалився. Те саме чекає і МП», - підсумував владика Євстратій.