• Головна
  • Новини
  • Головний юрист УПЦ (МП) спробував довести, що УПЦ КП займається рейдерством...

Головний юрист УПЦ (МП) спробував довести, що УПЦ КП займається рейдерством

17.10.2014, 11:37
Головний юрист УПЦ (МП) спробував довести, що УПЦ КП займається рейдерством - фото 1

УПЦ (МП) намагається довести, що переходи парафій з їхньої конфесії до Київського Патріархату, які стали нині поширеним явищем, є незаконними. Їх вони називають «рейдерством», «силовим захопленням», яке здійснюється священнослужителями УПЦ КП при «підтримці місцевої державної влади».

Олександр БаховУПЦ (МП) намагається довести, що переходи парафій з їхньої конфесії до Київського Патріархату, які стали нині поширеним явищем, є незаконними. Їх вони називають «рейдерством», «силовим захопленням», яке здійснюється священнослужителями УПЦ КП при «підтримці місцевої державної влади».

Про це йдеться у коментарі протоєрея Олександра Бахова голови Синодального юридичного відділу УПЦ (МП), текст якого розміщено на офіційному сайті цієї Церкви.

Пояснюючи статтю 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», протоєрей зазначає, що право визначати підлеглість релігійним центрам або змінювати їх належить виключно релігійній громаді. На практиці, як стверджує він, відбувається підміна понять і релігійну громаду ототожнюють з територіальною громадою.

«За такою логікою, достатньо проживати в тому чи іншому населеному пункті, щоб мати право вирішувати долю будь-якої релігійної громади цього населеного пункту, і не важливо, яку віру ти сповідуєш, та до якої церкви ходиш. Саме цим в принципі і зловживають представники УПЦ КП, організовуючи так звані голосування, або збори села, на яких вирішують питання про зміну підлеглості релігійної громади, після чого, як правило, відбувається захоплення храму», - зазначив голова Синодального юридичного відділу УПЦ (МП), не навівши при тому жодного конкретного випадку, де відбулися «рейдерські захопленні» за описаною ним схемою.

«За таких обставин маємо класичні ознаки рейдерства, що полягають у протиправному силовому захопленні чужого майна (храмів, допоміжних споруд, богослужбового начиння), незаконній зміні керівних органів та незаконному внесенні змін до статутних документів релігійної громади (парафії)», - додав він.

За словами священнослужителя, більшість протоколів, що протягом останніх місяців подають на реєстрацію, прийняті з порушенням статуту релігійної громади, їх складають особи, які не мають на це повноважень, або взагалі не є членами релігійної громади.

Варто зауважити, що говорячи про Київський Патріархат, головний юрист УПЦ (МП) використовує вже призабуту лексику часів активного релігійного протистояння і називає УПЦ КП «розкольницькою, самопроголошеною та невизнаною світовим Православ’ям».

Як уже інформувала РІСУ, останніми часами Україною прокотилася хвиля переходів парафій УПЦ (МП) до УПЦ КП. Особливо активно цей процес відбувається на заході держави – навіть на батьківщині нинішнього Предстоятеля УПЦ (МП) частина громади вирішила вийти з Московської Патріархату.

У самому Київському Патріархаті такі переходи пояснюють неприйнятною позицією духовенства Московського Патріархату, яке відмовлялося молитися за українських воїнів, на проповідях називали їх фашистами і братовбивцями, проповідували ідеї "Рускава міра", називали агресора визволителем. Така поведінка священнослужителів викликає обурення у парафіян і через це вони змінюють релігійну юрисдикцію.

Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк), зокрема, коментуючи на прохання посла із питань релігійних свобод Королівства Канада Ендрю Беннеттом (Andrew Bennett) ситуацію з переходом низки парафій запевнив, що усі ці процеси не виходять за рамки українського законодавства.

"Щодо переходів до нас парафій Московського Патріархату, то, як на мене, будь-які звинувачення на нашу адресу виглядають, як перекладання з хворої голови на здорову. Вони хочуть свої внутрішні проблеми подати суспільству і навіть цілому світу, як наші протиправні і провокативні дії. Насправді ж усі ці процеси цілком законні і, зауважу, навіть логічні. Мірило законності тут єдине і однозначне - відповідність законодавству України. Достеменно відомо, що всі зміни юрисдикції станом на сьогодні відбувалися у визначений законодавством спосіб через своєрідний парафіяльний референдум. При цьому жодної агресії ані з нашого боку, ані зі сторони тих парафіян, що у своїй більшості виявляли бажання підпорядковуватися Київській Патріархії, до тих парафіян, що виявляли протилежну думку і бажання, не застосовували і, навпаки, у деяких селах пропонувалося залишити для релігійного вжитку громаді Московського Патріахату парафіяльні каплиці, священичі будинки тощо", - заявив митрополит УПЦ КП.

Світлина зі сайту orthodox.org.ua