• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) заявляють, що їхніх парафіян проти власної волі перевели в УПЦ КП. У Київському Патріархаті спростовують...

В УПЦ (МП) заявляють, що їхніх парафіян проти власної волі перевели в УПЦ КП. У Київському Патріархаті спростовують

06.10.2014, 13:32
В УПЦ (МП) заявляють, що їхніх парафіян проти власної волі перевели в УПЦ КП. У Київському Патріархаті спростовують - фото 1

Єпископ Львівський і Галицький УПЦ (МП) Філарет (Кучеров) висловив обурення методами, за якими у місті Турці, що на Львівщині, відбулася передача Свято-Покровського храму УПЦ (МП) до УПЦ КП. За його словами, церковна громада не мала бажання переходити у іншу конфесію, однак «заколотники» на це не звертали жодної уваги.

0306t.gif-s.gifЄпископ Львівський і Галицький УПЦ (МП) Філарет (Кучеров) висловив обурення методами, за якими у місті Турці, що на Львівщині, відбулася передача Свято-Покровського храму УПЦ (МП) до УПЦ КП. За його словами, церковна громада не мала бажання переходити у іншу конфесію, однак «заколотники» на це не звертали жодної уваги.

Таку думку єрарх висловив у своєму коментарі, опублікованому на сайті Львівської єпархії УПЦ (МП).

Єпископ зазначив, що 7 вересня у місті відбулися збори православної громади, «де попри протести парафіян Свято-Покровського храму, було прийнято рішення про голосування щодо переходу храму під юрисдикцію УПЦ КП».

Саме голосування відбулося 14 вересня, але парафіяни відмовились голосувати та прогнали заколотників з подвір’я храму.

«Ясна річ, що голосування, в якому брали участь прості прохожі, привело до результату, який і очікували так звані активісти», - пише він.

«Критичної точки події досягли 28 вересня, коли невідомі агресивні чоловіки на чолі з тими ж ініціаторами не впустили священика та вірних до храму. Вранці замки від дверей були заблоковані, а ворота замотані ланцюгами. Сама ж церква була взята в кільце особами, які ніколи не були парафіянами храму. Під час штовханини священику Турківського благочиння пляшкою було розбито носа», - додав владика.

Єпископ Львівський і Галицький звертає увагу, що усі ці дії відбувалися під наглядом міліції, «яка захищала злочинців, а законних власників храму відтісняла, допомагаючи цим самим заколотникам».

У Київському Патріархаті, натомість, стверджують, що перехід громади Свято-Покровського храму із однієї юрисдикцію в іншу відбувся у рамках закону і за повної згоди громади. У коментарі РІСУ архєпископ Дрогобицький і Самбірський УПЦ КП Яків (Макарчук), зокрема, заявив, що заява єпископа Філарета (Кучерова) не відповідає дійсності.

«Парафія виявила бажання перейти до УПЦ КП. Вони провели збори, попередили про голосування, сповістили єпископа Філарета. Всі їхні правові, юридичні, церковні діяння є правильними. Тому те, що пише Філарет, є неправдою», - сказав владика Яків.

Архиєпископ Дрогобицький і Самбірський УПЦ КП повідомив, що парафіяни Свято-Покровського храму до нього приїжджали чотири рази. Він зустрівся з ними, відповів на запитання.

«Більшість людей виступає за УПЦ КП, вони зібрали біля 300 підписів і навіть ті, хто раніше вагався, вчора перейшли на бік більшості, - веде мову архиєпископ, - Ми не хочемо, щоби ця ситуація загострювалася, і росіяни використали цю подію. Ми спокійно по-Божому спілкуємося з усіма, а хочуть люди до нас йти, то ми вправі брати.

Як вже інформувала РІСУ, останніми часами Україною прокотилася хвиля переходів парафій УПЦ (МП) до Київського Патріархату. Особливо активно цей процес відбувається на заході держави – навіть на батьківщині нинішнього Предстоятеля УПЦ (МП) частина громади вирішила вийти з Московської Патріархату.