• Головна
  • Новини
  • Патріарха Варфоломія попросили врятувати Українську Церкву від «русcкого міра»...

Патріарха Варфоломія попросили врятувати Українську Церкву від «русcкого міра»

01.10.2014, 13:04
Українська інтелігенція звернулася до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням врятувати український народ від «русcкого міра» й агресивного «політичного православ'я», що його насаджує Кремль через РПЦ та УПЦ (МП).

Українська інтелігенція звернулася до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням врятувати український народ від «русcкого міра» й агресивного «політичного православ'я», що його насаджує Кремль через РПЦ та УПЦ (МП).

Відповідне звернення активістів Всеукраїнскького громадсько-церковного об'єднання «За Єдину Українську Помісну Православну Церкву» є у розпорядженні Укрінформу.

«Останні десятиліття православні віруючі в Україні жили надією на об'єднання в єдиній Помісній Церкві. Але Російська Православна Церква, яка стоїть на службі у Кремля, зацікавлена у збереженні церковного розколу в Україні, тож, щоб запобігти об'єднанню, УПЦ (МП), котра фактично є структурним підрозділом РПЦ, не гребує засобами, несумісними з християнською етикою і мораллю, - сіє розбрат між вірними УПЦ (МП) та УПЦ КП, пропагує ставлення до УПЦ КП як до церкви незаконної і безблагодатної», - йдеться у зверненні.

Інтелігенція також просить визнати Українську Православну Церкву Київського Патріархату як Помісну Православну Церкву в Україні, котра стане платформою для об'єднання всіх православних віруючих у нашій державі.

«Російська держава надає зброю, військових, відправляє в Україну бойовиків і платить їм за вбивства українських громадян. Російська Православна Церква не лише не засудила терористичну організацію Російська православна армія, що діє на Донбасі, але й підтримує її, посилаючи бойовикам своє благословення і чудотворні ікони, тим самим визнаючи їх дії “богоугодними”. Священики УПЦ МП на Донбасі влаштовували в церквах склади зі зброєю, а в монастирях облаштовували бази бойовиків. Деякі священики Донбасу та інших регіонів України закликали свою паству до збройного повстання проти влади в Україні, діяли як провокатори і диверсанти, а іноді і як бойовики зі зброєю в руках. На Донбасі проросійські терористи часто розміщують свою артилерію у дворах церков, а з дзвіниць ведуть коректування вогню по українській армії, чим провокують вогонь української артилерії у відповідь, щоб мати можливість заявити про руйнування церков українськими солдатами», - розповіли представники кола вчених, експертів та журналістів.

«В цей час український народ як ніколи потребує об'єднання і сумісної, єдиноголосної молитви до Бога про перемогу над ворогом. Але як таке можливо, якщо фактично головою найчисельнішої Православної Церкви в Україні (УПЦ МП) є Патріарх Московський Кирил, котрий повністю підтримує дії агресора Володимира Путіна? - запитують підписанти. - У своїх виступах Патріарх Кирил спекулює на ідеї духовної єдності православних, оперує такими штучними, маніпулятивними поняттями як “духовні скріпи”, “історична Русь”, “Триєдина Русь” (Росія, Білорусь і Україна), котру, мовляв, «треба зберегти». Таким чином він нав'язує країні політичний союз з Росією».

У своєму листі представники інтелігенції стверджують: «Патріарх Кирил, так само як і Президент РФ В.Путін, заперечує факт російської агресії в Україні, у всьому підтримує політику В.Путіна та його геополітичну доктрину «русcкого міра», котра стала ідеологічною основою нинішньої агресії Кремля проти України, окупації Криму, терору на Донбасі».

На завершення підписанти нагадують, що «історично Київська митрополія завжди підпорядковувалася Константинопольському Патріарху, і була передана у підпорядкування Московській Патріархії незаконно».

«Для об'єднання українських православних Церков українцям потрібна підтримка вселенського православ'я. Ми хочемо, щоб в Україні була Єдина Помісна Православна Церква, в котрій би возносилась молитва за Україну, за перемогу над ворогами, за мир і злагоду на нашій землі, - пишуть автори, - ми просимо Вас про визнання Української Православної Церкви Київського Патріархату як Помісної Православної Церкви в Україні, котра стане платформою для об'єднання всіх православних віруючих в нашій державі».

Звернення підписали третій Президент України Віктор Ющенко, соціолог Євген Головаха, письменниця Оксана Забужко, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В'ячеслав Брюховецький, історик Олександр Палій, публіцист Євген Якунов.