• Головна
  • Новини
  • «Ми нікого силою у Київський патріархат не заганяємо», — Патріарх Філарет...

«Ми нікого силою у Київський патріархат не заганяємо», — Патріарх Філарет

13.09.2014, 00:16
«Ми нікого силою у Київський патріархат не заганяємо», — Патріарх Філарет - фото 1
Під час свого візиту на Форум видаців у Львові 12 вересня Патріарх Філарет запевнив, що УПЦ КП готова до діалогу з УПЦ (МП) заради об’єднання Церков. «Я давно передбачав, що Бог створить всі умови для формування Української помісної Церкви», — сказав він.

Патріарх Філарет на Форуму видавців у Львовіexklusiv.gifПід час свого візиту на Форум видавців у Львові 12 вересня Патріарх Філарет запевнив, що УПЦ КП готова до діалогу з УПЦ (МП) заради об’єднання Церков, — передає кореспондент РІСУ Анна Романдаш. «Я давно передбачав, що Бог створить всі умови для формування Української помісної Церкви», — сказав він.

«Наша Церква засвідчила, що вона з народом і під час Майдану, і зараз на війні». І хоча, за словами Предстоятеля УПЦ КП, священики Московського патріархату в Україні часто вирізнялися своєю проросійською позицією, Київський Патріархат відкритий до діалогу із ними. «Ми готові до діалогу заради помісної Православної Церкви в Україні, — сказав Патріарх. – Ми ніколи не станемо частиною Російської Церкви, однак ми будемо працювати разом із Московським патріархатом, якщо він буде з народом».

Глава УПЦ КП пояснив, що якщо УПЦ (МП) зможе і захоче відділитися від Москви, то об’єднання українських Православних Церков відбудеться швидко, інакше це буде дуже складно втілити в життя.

Патріарх також розповів про священиків і парафіян Московського патріархату, які переходять у Київський: «Їх не так багато, однак цей процес відбувається. Багато людей просто почало ходити до наших церков, однак можна перейти усією парафією». Аби це зробити, потрібно організувати збори, де парафіяни та священики визначать, що хочуть перейти у Київський Патріархат. «Кожна релігійна громада може обирати свій центр, — пояснює Патріарх Філарет. – Тому змінити патріархат — це законне право».

За його словами, Московський патріархат часто звинувачує їх у захопленні церков, однак це неправда, адже перехід відбувається за спільною згодою парафії. «Ми нікого силою у Київський патріархат не заганяємо, — наголосив Патріарх Філарет. – Однак якщо люди добровільно хочуть перейти до нашої церкви, ми завжди відкриті».

Світлина прес-служби Київської Патріархії