• Головна
  • Новини
  • УПЦ КП сподівається, що новий Предстоятель звільнить УПЦ (МП) від влади Москви...

УПЦ КП сподівається, що новий Предстоятель звільнить УПЦ (МП) від влади Москви

28.07.2014, 11:48
УПЦ КП закликає священнослужителів УПЦ (МП) напередодні проведення ними Собору відновити церковну єдність, яку було втрачено 22 роки тому.

УПЦ КП закликає священнослужителів УПЦ (МП) напередодні проведення ними Собору відновити церковну єдність, яку було втрачено 22 роки тому. Представники Київського Патріархату також сподіваються, що УПЦ (МП) обере собі гідного Предстоятеля, який звільнить їх від «незаконної влади Російських Патріархів».

Про це йдеться у Зверненні Священного Синоду Київського Патріархату до українських православних архипастирів, які перебувають під владою Московського Патріарха.

Єрархи УПЦ КП зазначають, що розділення Православної Церкви в Україні сталося у 1992 році.

«На підставі канонів маємо з гіркотою констатувати, що розділення Православної Церкви в Україні сталося у травні 1992 р. через недотримання архієреями УПЦ визначеного правилами послуху Предстоятелю, приписів Статуту про управління УПЦ і рішень Собору УПЦ 1-3 листопада 1991 р. про автокефалію, власноручно ними підписаних. Під беззаконним і неканонічним тиском Російського Патріарха, а також мирських осіб з числа працівників спеціальних служб, архієреї зібралися у травні 1992 р. у Харкові без відома і згоди свого Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України, без дотримання судової процедури оголосили про його низложення та обрали собі іншого», - йдеться у документі.

«Цим було порушено низку канонічних правил. 16-е правило Антіохійського Собору говорить: «Довершений Собор є той, на якому присутній з іншими (єпископами) і митрополит» (пор. 8-е правило VI Вселенського Собору). Крім того 14-е правило Двукратнаго Собору наказує: «Якщо який єпископ, поставивши приводом провину свого митрополита, раніше соборного розгляду, відступить від спілкування з ним, і не буде возносити ім’я його, за звичаєм, у Божественному тайнодійстві: про такого Святий Собор визначив: нехай буде позбавлений влади, якщо тільки відкрито буде, що відступив від свого митрополита, і створив розкол. Бо кожен повинен відати свою міру і ні пресвітер не повинен зневажати свого єпископа, ні єпископ свого митрополита», - пояснюють представники Священного Синоду .

«Тому ми не можемо визнати так званий Харківський собор законним і правильним, бо він був скликаний рядовим єпархіальним архиєреєм без відома і згоди Предстоятеля УПЦ. Разом з тим ми не бажаємо, щоби це розділення тривало й далі. А тому, полишаючи на остаточний Суд Божий і суд всієї повноти Церкви діла, вчинені зібранням єпископів у Харкові в травні 1992 р. та всі трагічні наслідки порушення канонів, яке сталося там, ми зараз закликаємо вас, улюблені брати, до відновлення єдності.

Сподіваємося, що за волею Божою, а не за попущенням, ви оберете першим серед вас того, хто поведе вас, ваше духовенство і паству справді канонічним шляхом до відновлення церковної єдності, до звільнення від незаконної влади над вами Російських Патріархів та до утворення єдиної Помісної Української Православної Церкви», - наголошують єрархи Київського Патріархату у своєму Зверненні.