• Головна
  • Новини
  • Київський Патріархат нагадав духовенству УПЦ (МП) скільки разів на них тиснули з Москви...

Київський Патріархат нагадав духовенству УПЦ (МП) скільки разів на них тиснули з Москви

02.07.2014, 11:23

Прес-центр Київської Патріархії оперує достовірною інформацією і не поширює неперевірені чутки. Так в УПЦ КП відповіли на заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП), якій у стверджується, що Київський Патріархат нібито оприлюднив «неправдиву інформацію» про імовірне переобрання під тиском Кремля Митрополита Володимира та можливий візит в Україну Патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва).

Прес-центр Київської Патріархії оперує достовірною інформацією і не поширює неперевірені чутки. Так в УПЦ КП відповіли на заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП), в якій стверджується, що Київський Патріархат нібито оприлюднив «неправдиву інформацію» про імовірне переобрання під тиском Кремля Митрополита Володимира та можливий візит в Україну Патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва).

Про це інформує офіційний сайт УПЦ КП,

«Прочитавши «Заяву Відділу зовнішніх церковних зв’язків» УПЦ Московського Патріархату з прикрістю маємо констатувати, що вона в цілому витримана у стилі: "найкращий захист – це напад"», - пояснили в УПЦ КП.

Київський Патріархат нагадав, що засідання Синоду УПЦ (МП) проходять у закритому режимі, повний перелік питань порядку денного до початку самого засідання часто не знають навіть члени Синоду.

«В таких умовах ані ВЗЦЗ, ані будь хто інший в УПЦ (МП) не може обґрунтовано спростувати опубліковані нами раніше відомості щодо плану під приводом святкування Дня Хрещення Руси організувати у Херсонесі (АР Крим) зібрання єпископів УПЦ МП, де під наглядом Патріарха Кирила провести зміни у керівництві УПЦ (МП), - зазначається у коментарі.

Прес-центр Київської Патріархії повідомив, що Патріарх Філарет і єрархи УПЦ КП неодноразово повідомляли про наміри Московського Патріарха Кирила обмежити права УПЦ (МП). Такі спроби, зокрема, мали місце:

- під час першого візиту в Україну Патріарха РПЦ, коли той намагався добитися від Митрополита Володимира (Сабодана) згоди на офіційне чи неофіційне затвердження Московським Патріархом всіх кандидатів на єпископи;

- РПЦ пропонувала створити у м. Києві так зване Патріарше подвір’я, яке виконувало як наглядові функції і функції прямої взаємодії особистих представників Московського Патріарха з органами влади в Україні і єпископами УПЦ (МП) – поза митрополитом Володимиром;

- у 2011 р. існував план перемістити на Харківську кафедру замість немічного митрополита Никодима (Руснака) праву руку Патріарха Кирила – митрополита Іларіона (Алфеєва), шефа церковної дипломатії Московської патріархії;

- широкого резонансу в УПЦ (МП) отримала спроба руками митрополита Донецького Іларіона через очолювану ним статутну комісію «привести Статут УПЦ у відповідність зі статутом РПЦ», тобто при збереженні форми незалежності в управлінні УПЦ МП ввести повний контроль Московської Патріархії за її життям;

- минулого року Прес-центр Київської Патріархії та особисто Патріарх Філарет викрили тиск на Митрополита Володимира з метою змусити його подати у відставку, для чого під фактичний домашній арешт посадили його секретаря архиєпископа Олександра (Драбинка). Оприлюднені нині листи Митрополита Володимира до В. Януковича та інших свідчать, що правда про тиск на УПЦ (МП) виявилася ще страшнішою, ніж можна було передбачати.

«Це – лише побіжний перелік фактів, які підтверджують, що оприлюднюючи інформацію про події в УПЦ МП Прес-центр Київської Патріархії оперує достовірною інформацією», - наголошують в УПЦ КП .

«Переконані, що пройде час і ми всі будемо свідками повного підтвердження достовірності і цього оприлюдненого нами плану – як це відбувалося і в минулому з оприлюдненими нами планами Москви щодо України. Бо хіба ж даремно керівник адміністративного секретаріату Московської патріархії єпископ Солнєчногорскій Сергій нещодавно відвідував Крим, де на місці, оглянувши Володимирський собор у Херсонесі, займався плануванням візиту Московського Патріарха?», - запитують у Київській Патріархії.