• Головна
  • Новини
  • Митрополит Олександр (Драбинко) засудив захоплення храму в Криму та вибачився перед УПЦ КП...

Митрополит Олександр (Драбинко) засудив захоплення храму в Криму та вибачився перед УПЦ КП

02.06.2014, 12:53
Митрополит Олександр (Драбинко) засудив захоплення храму в Криму та вибачився перед УПЦ КП - фото 1
Митрополит Переяслав-Хмельницький та Вишневський УПЦ (МП) Олександр (Драбинко) вважає, що захоплення озброєними російськими козаками 1 червня храму УПЦ КП у селі Перевальному може негативно позначитися на міжконфесійному миру в Україні.

Oleksandr_Drabynko-5.jpgМитрополит Переяслав-Хмельницький та Вишневський УПЦ (МП) Олександр (Драбинко) вважає, що захоплення озброєними російськими козаками 1 червня храму УПЦ КП у селі Перевальному може негативно позначитися на міжконфесійному миру в Україні.

За його словами, особи, які брали участь у нападі, є злочинцями як з точки зору світського закону, так і з точки зору християнської етики.

Про це владика Олександр написав на своїй Фейсбук-сторінці.

«1-го червня 2014 р. на багатостраждальній кримській землі сталася подія, яка потенційно здатна зруйнувати міжконфесійний мир в Україні, - зазначив він. - Як повідомляють ЗМІ, о 8-й годині ранку в с. Перевальному Сімферопольського району озброєною групою, яка оголосила себе прихильниками Московського Патріархату, був вчинений напад і погром у храмі Покрови Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви Київського Патріархату. В результаті акції вандалізму постраждала вагітна жінка та донька клірика храму, яка хвора на церебральний параліч.

З огляду на це, як Секретар Предстоятеля та архиєрей Української Православної Церкви заявляю наступне:

1. Дії осіб, що проникли до храму УПЦ КП та вчинили там акт вандалізму, порушують не лише закони України, на території якої стався цей прикрий випадок, але і вічні Божі заповіді, а отже усі, хто брав участь у цій ганебній акції, є злочинцями як з точки зору світського закону, так і з точки зору християнської етики та церковного права;

2. В Посланні Предстоятелів Помісних Православних Церков, яке було прийнято на Фанарі у березні 2014 року (пункті 3 , що стосується ситуації в Україні), було однозначно засуджено загрози "насильницького зхвату святих монастирів і храмів", а також висловлена надія про повернення "Наших Братів, що знаходяться сьогодні поза Церковним спілкуванням". Подія, яка сьогодні у всіх на слуху, являється далекою від задекларованого Вселенським Соборним розумом.

3. Блаженніший Митрополит Володимир завжди наголошував, що рана церковного розділення може бути улікована виключно шляхом діалогу любові, що виключає будь які прояви насильства та примусу. Таким чином, особи, які вчинили напад на храм УПЦ КП, свідомо зневажили позицію Предстоятеля Української Православної Церкви та порушили його волю;

4. Розглянувши дії нападників у контексті актуальної конфесійної ситуації, маємо зазначити, що вони мають усі характерні риси політичної провокації, метою якої є порушення крихкого міжконфесійного миру в нашій країні;

5. Звертаючись до наших братів у Христі, з якими ми сьогодні не маємо молитовного та євхаристійного спілкування, я щиро прошу вибачення за вчинений особами, що вважають себе представниками Московського Патріархату, злочин та прошу їх виявити мудрість, утримавшись від взаємних насильницьких дій стосовно Української Православної Церкви.

Україна прагне суспільної і церковної єдності, про яку щодня підносить свої молитви до Господа Предстоятель нашої Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. Не дозволимо ж зовнішнім політичним силам спровокувати в нашій країні нову хвилю насильства. Захистимо міжконфесійний мир в Україні.

Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!».