Єдність УПЦ (МП) – це окозамилювання, - релігієзнавець

30.01.2013, 10:47
Єдність УПЦ (МП) – це окозамилювання, - релігієзнавець - фото 1
Існування Української Православної Церкви (Московського Патріархату) як єдиної структури – окозамилювання. Про це у коментарі Тиждень.ua заявив релігієзнавець Андрій Юраш.

j889.jpgІснування Української Православної Церкви (Московського Патріархату) як єдиної структури – окозамилювання. Про це у коментарі Тиждень.ua заявив релігієзнавець Андрій Юраш.

За словами експерта, нинішні відносини між УПЦ (МП) і УПЦ КП – відносно стабільні.

«Теперішнє існування двох юрисдикцій: Московської і Київської в глобальному сенсі – це відображення того, що в Україні реально існують дві абсолютно відмінні між собою громади. Одна хоче Автокефальної Церкви. Друга – не хоче під жодним приводом поривати стосунки з Московським Патріархатом. Ці дві громади – стабільні і досить впливові. І вони не можуть бути за умов демократичного, ліберального розвитку поглинуті одна одною», – заявив він.

Водночас, зауважує експерт, пропорція патріархатів – різна.

«Соціологія показує, що постійно зростає частка києвоцентричних християн. Усвідомлюючи цю ситуацію, РПЦ не може залишати без уваги процеси в Україні і подальше існування УПЦ (МП) навіть не кажучи про УПЦ КП, оскільки факт існування напівсамостійної УПЦ (МП) зміцнює в народі свідомість української незалежної Церкви. Тому Москва змушена йти на радикальні кроки», – вважає Юраш.

Експерт вбачає в можливості ліквідації єдності УПЦ (МП) і позитивний момент.

«Можливо це й добре для України, оскільки те, що існує УПЦ (МП) як єдина структура – це окозамилювання. Це є давня міфологема. Насправді УПЦ (МП) – розідрана, різна. Там є російський фашист Агафангел, Митрофан, які відверто закликають до того, що "Малоросію" треба закінчувати, є й адекватна молодь. Тобто ця фікція рано чи пізно має розлетітися. Руйнування цієї формальної стабільності може всім піти на користь, в тому числі україноцентричним силам (в УПЦ (МП) – Ред.). Тоді стане всім зрозуміло, хто є хто», – зазначив він.