• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) запропонували Патріарху Єрусалимському матеріальну допомогу, щоб врятувати від закриття храм Гробу Господнього...

В УПЦ (МП) запропонували Патріарху Єрусалимському матеріальну допомогу, щоб врятувати від закриття храм Гробу Господнього

08.11.2012, 11:00
В УПЦ (МП) запропонували Патріарху Єрусалимському матеріальну допомогу, щоб врятувати від закриття храм Гробу Господнього - фото 1

В УПЦ (МП) з тривогою сприйняли звістку засобів масової інформації а також відповідальних осіб Єрусалимської Патріархії, що за певних обставин під загрозою припинення доступу віруючих опинилося найсвятіше для усього християнського світу місце – Храм Воскресіння Христового (Храм Гробу Господнього) та святині, що там знаходяться.

Феофіл-Володимир.jpgВ УПЦ (МП) з тривогою  сприйняли звістку засобів масової інформації а також відповідальних осіб Єрусалимської Патріархії, що за певних обставин під загрозою припинення доступу віруючих опинилося найсвятіше для усього християнського світу місце – Храм Воскресіння Христового (Храм Гробу Господнього) та святині, що там знаходяться.

З огляду на це Митрополит Володимир направив листа Патріарху Феофілу ІІІз проханням прийняти від вірних Української Православної Церкви благодійну матеріальну допомогу. Про це інформує офіційний сайт УПЦ (МП).

Як РІСУ повідомляла, міжнародним скандалом загрожує обернутися господарський конфлікт між Храмом Гробу Господнього в Єрусалимі та ізраїльською водопостачальною компанією "ха-Гіхон". На вимогу останньої заарештований банківський рахунок головної святині християнського світу. Причиною блокування стала величезна заборгованість за воду: "ха-Гіхон" вимагає заплатити 9 мільйонів шекелів ($ 2,4 млн). Це борг за останні 7 років плюс пеня.

Храмом розпоряджаються відразу 6 християнських конфесій, але основні права володіння та використання належать Патріархату Грецької Православної Церкви. Саме її рахунок і був заарештований судовими виконавцями на вимогу "ха-Гіхон".

Заковика в тому, що за багатовіковою традицією Храм не платить за воду. Грошей не брали ні влади Османської імперії, ні британська колоніальна адміністрація, ні Йорданія. У 1969 році мер Єрусалима Тедді Колек після переговорів із церковним керівництвом вирішив залишити все, як було. Але 15 років тому водне господарство Єрусалима перейшло в руки корпорації "ха-Гіхон". У 2004 році вона надіслала храму рахунок за воду на суму 3,7 млн шекелів. У храмі вирішили, що сталася якась помилка, і "ха-Гіхон" дійсно більше не нагадував про себе протягом восьми років. Тепер же комунальники запевняють, що закон один для всіх і не розуміють, чому храм не платить.

Патріарх Феофіл III заявив, що Церква не має наміру відмовлятися від цієї історичної привілегії. Листи з проханням про допомогу він розіслав прем'єр-міністру і президенту Ізраїлю, президентам США, Росії, Кіпру та Греції. До конфлікту підключилися вже й дві інші конфесії – католицької та вірменської Церков. Вони кажуть, що готові навіть почати платити, але просять списати вже накопичився борг.

У компанії "ха-Гіхон", і правда, поки не зважилися подати в суд з вимогою перекрити воду, як це роблять із звичайними боржниками. Але і звільняти Храм від платежів не збираються.