• Головна
  • Новини
  • Створення єдиної Православної Церкви без УПЦ (МП) не можливе, - УАПЦ...

Створення єдиної Православної Церкви без УПЦ (МП) не можливе, - УАПЦ

21.12.2011, 17:02
Створення єдиної Православної Церкви без УПЦ (МП) не можливе, - УАПЦ - фото 1
Духовенство Київської єпархії УАПЦ готове до об’єднання і створення єдиної Помісної Православної Церкви.

Владика Володимир (Черпак)Духовенство Київської єпархії УАПЦ готове до об’єднання і створення єдиної Помісної Православної Церкви. Однак євхаристійне єднання, на їхню думку, повинно охоплювати не тільки УПЦ КП, з якою єрархія УАПЦ ще недавно вела діалог, а й УПЦ (МП). Такі тези прозвучали під час зборів священства Київської єпархії УАПЦ, які відбулися 16 грудня.

Зібрання, як інформує сайт Святопокровської Подільської Церкви УАПЦ Києва, очолив єпископ Вишгородський і Подільський, керуючий Київською єпархією Володимир (Черпак).

Владика Володимир, зокрема, заперечив твердження, що об’єднавчий процес між Автокефальною Церквою і Київським Патріархатом зірвався з вини Предстоятеля УАПЦ Мефодія (Кудрякова) і митрополита Андрія (Абрамчука). За словами єпископа, «Комісія» виробила спільний документ і подала на розгляд Предстоятелів.

У цьому документі зазначалося:

- переговори про об’єднання без Московського Патріархату будуть не всезагальними;

- об’єднання треба робити досить обережно, не ображаючи духовенство та вірних;

- сторони, що об’єднуються, зберігають повністю свою адміністративно-канонічну структуру за прикладом РПЦ (Зарубіжної);

- відродження УАПЦ визнається з 1921 р., визнаються канонізації святих УАПЦ та УПЦ КП;

- хіротонії єпископів та священиків визнаються обома Церквами – як то визнано у Вселенській Патріархії (без досвячення чи пересвячення).

У документі про об’єднання також зафіксовано прохання до Предстоятелів Церков, щоб вони уневажнили взаємні образи та заборони й остаточно визначились про Предстоятельство.

Як наголосив владика Володимир, Звернення УПЦ КП про зрив переговорів митрополитом Мефодієм і митрополитом Андрієм можна було би назвати фальшивкою, або ж провокацією, якби воно не з’явилося на офіційному сайті УПЦ КП.

«Якщо ж це виголошується офіційно, на весь світ, то це можна сприйняти не інакше, як заклик до війни, ворожнечі, нестабільності у суспільстві, зболеному і розшматованому, небажання до об'єднання», - заявив керуючий Київською єпархією єпископ Володимир (Черпак).

Як вже інформувала РІСУ, об’єднавчий процес між УПЦ КП та УАПЦ, який розпочався восени цього року, зазнав невдачі. У зриві діалогу духовенство Київського Патріархату звинуватило представників УАПЦ і, зокрема, Митрополитів Мефодія та Андрія, які висунули неприйнятні умови – відставку Патріарха Філарета. 13 грудня у Києві на засіданні Синоду єпископи УПЦ КП з цього приводу прийняли звернення, у якому висловили свою позицію.