• Головна
  • Новини
  • У РПЦ знову будуть скаржитися Ватикану на українських греко-католиків...

У РПЦ знову будуть скаржитися Ватикану на українських греко-католиків

02.08.2016, 14:55
Московський Патріархат хоче повернути проблему унії до порядку дня діалогу з Римо-Католицькою Церквою. Москві не сподобалося, як Глава УГКЦ Патріарх Святослав і кардинал Любомир (Гузар) прокоментували гучний всеукраїнський хресний хід УПЦ (МП) 3-27 липня.

Московський Патріархат хоче  повернути проблему унії до порядку дня діалогу з Римо-Католицькою Церквою. Москві не сподобалося, як Глава УГКЦ Патріарх Святослав і кардинал Любомир (Гузар) прокоментували гучний всеукраїнський хресний хід УПЦ (МП) 3-27 липня.

Багато політиків, державних діячів, релігійних лідерів та експертів побачили в ньому політичний слід і назвали цей хід дестабілізатором ситуації в Україні, оскільки його учасники разом з іконами несли георгіївські стрічки і портрети російського царя Миколи II.

Зокрема, Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) порівняв цей хресний хід з «живим щитом з цивільних осіб» і попередив, що «якщо з середовища учасників цього хресного ходу будуть виходити антиукраїнські гасла і провокації, це стане кінцем Московського Патріархату в Україні».

У свою чергу екс-глава УГКЦ кардинал Любомир (Гузар) назвав цинізмом скандальний «хресний хід», організований УПЦ (МП).

В УПЦ (МП) так відреагували на слова єрархів УГКЦ:

"З огляду на безпрецедентно агресивну риторику верховного архиєпископа УГКЦ Святослава Шевчука і кардинала Любомира Гузара стосовно канонічної Української Православної Церкви і Московського Патріархату в цілому Відділ зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату вважає справою невідкладної необхідності повернення до теми канонічних і пастирських наслідків унії на наступній пленарній сесії Змішаної комісії з православно-католицького діалогу", - йдеться в заяві служби комунікації ВЗЦЗ, поширеному у вівторок в Москві.

Сесія православно-католицької комісії запланована на 15-22 вересня в місті Кети (Італія).

"З цих заяв, дихаючих ненавистю, очевидно, що канонічне православ'я як і раніше залишається мішенню запеклих нападок для уніатських лідерів. Протягом століть уніати намагалися розправитися з православ'ям за допомогою світської влади, коли це було можливо, або за допомогою різного роду інсинуацій, підробок і обману. І сьогодні своїми політизованими заявами греко-католицьке керівництво знову намагається вбити клин між православними і католиками", – йдеться в заяві Відділу зовнішніх церковних зв'язків.

У зв'язку з цим автори документа запитують,  чи можливо вести діалог з Римо-Католицькою Церквою по інших богословських темах в той час, як "тема унії продовжує залишатися кривавою раною, а лідери уніатизму не припиняють свою блюзнірську і політизовану риторику, спрямовану проти канонічної Української Православної Церкви ".

Таким чином, вважають в Московському Патріархаті, "діалог з питання про канонічні і пастирських наслідки унії, насильно перерваний з вини греко-католиків, повинен бути негайно відновлений". Про це повідомляє Інтерфакс.

Сесія православно-католицької комісії запланована на 15-22 вересня в місті Кети (Італія).

Повний текст заяви ВЗЦЗ.