• Головна
  • Новини
  • Синод РПЦ шкодує, що в УГКЦ розкритикували Гаванську декларацію...

Синод РПЦ шкодує, що в УГКЦ розкритикували Гаванську декларацію

18.04.2016, 14:20
Синод РПЦ шкодує, що в УГКЦ розкритикували Гаванську декларацію - фото 1

У Санкт-Петербурзі 16 квітня відбулося чергове засідання Священного Синоду РПЦ, присвячене візиту Патріарха Кирила на Кубу та його зустрічі із Папою Римським. Учасники зібрання заслухали доповідь Предстоятеля РПЦ про цю поїздку та дали їй оцінку. Згадували під час засідання й про Україну.

3P20200.jpg-fffff.jpgУ Санкт-Петербурзі 16 квітня відбулося чергове засідання Священного Синоду РПЦ, присвячене візиту Патріарха Кирила в Латинську Америку. Учасники зібрання заслухали доповідь Предстоятеля РПЦ про його поїздку та дали їй оцінку. Згадували під час засідання й про Україну.

Російські єпископи, зокрема, схвалили візит Патріарха Кирила на Кубу та його зустріч з Папою, назвавши його «історичним». Водночас учасники чергового засідання Священного Синоду РПЦ висловили «жаль» у зв’язку з тим, що реакція керівництва УГКЦ на Гаванську декларацію виявилася не такою, на яку вони очікували.

«Особливо відзначити зроблену Патріархом і Папою заяву про те, що «метод "уніатизму" колишніх століть, що передбачає приведення однієї громади в єдність з іншою, шляхом її відриву від своєї Церкви, не є шляхом до відновлення єдності». Висловити жаль у зв'язку з реакцією керівництва Української Греко-Католицької Церкви на ці слова і на заяву в цілому. Підкреслити, що унія залишається незагоєною раною у православно-католицьких відносинах. Вважати важливим заклик до примирення між православними і греко-католиками в Україні і знаходження взаємоприйнятних форм співіснування, який пролунав з вуст Папи Римського і Патріарха Московського», - йдеться в у постанові Синоду.

Особливу увагу єрархи РПЦ звертають на один із пунктів Гаванської декларації, де сказано про війну в Україні:

«Звернути особливу увагу на пункт Спільної заяви, що стосується України: «Ми сумуємо про протистояння в Україні, що забрало уже безліч життів, що заподіяло незліченні страждання мирним жителям, що призвели суспільство в глибоку економічну і гуманітарну кризу. Закликаємо усі сторони конфлікту до розсудливості, громадської солідарності і діяльній миротворчості. Закликаємо наші Церкви на Україні працювати для досягнення суспільної злагоди, утримуватися від участі в протиборстві і не підтримувати подальший розвиток конфлікту». Висловити надію на те, що заклик Папи і Патріарха буде почутий усіма сторонами громадянського протистояння в Україні».

На завершення розгляду української тематики, учасники чергового засідання Священного Синоду закликали «розкольників» повернутися до «канонічної» Церкви.

«Відзначити важливість прозвучав в Спільній заяві призову до подолання розколу між православними віруючими України на основі існуючих канонічних норм. Ще раз закликати тих, хто ухилився в розкол до повернення в спасительне лоно Православної Церкви», - зазначили російські єрархи.

Нагадаємо, Патріарх Святослав (Шевчук), критично висловився про Гаванську декларацію, зазначивши, що цей текст викликав глибоке розчарування серед багатьох вірних УГКЦ та просто небайдужих громадян України.

«Коли мова йде про підписаний текст Спільної декларації, то, назагал, він є позитивним. У ньому порушені питання, які є спільними для католиків і православних та відкривають нові горизонти для співпраці. Заохочую всіх добачити ці позитиви.

Хоча ті пункти, що стосуються України загалом і УГКЦ зокрема, в мене викликали більше запитань, ніж відповідей», - заявив у інтерв’ю Глава УГКЦ.

Зустріч Патріарха Кирила з Папою Франциском та підписаний ними документ викликала неоднозначні відгуки і в середовищі УПЦ (МП). Єпископ Банченський, вікарій Чернівецької єпархії УПЦ (МП), Лонгин (Жар), наприклад, після пдписання Декларації взагалі відмовився поминати під час Літургії Патріарха Кирила (Гундяєва). За його словами, декларація є не що інше, як зрада православ'я, легалізація вчення антихриста, а Патріарх «всеросійський», який під нею поставив свій підпис, вчинив «канонічний злочин».