Заява православних християн щодо псевдособору є вагомішою за Гаванську декларацію, - Глава УГКЦ

10 березня 2016, 16:07 | Міжцерковні стосунки | view video | 20 |   | Код для блогу |  | 

Глава УГКЦ дав високу оцінку ініціативі групи православних християн оприлюднити правду про Львівський псевдособор 1946 року та попросити «прощення за всі несправедливості, жертвами яких стали греко-католики під прикриттям авторитету Православної Церкви». Про це Патріарх Святослав сказав 10 березня у Люблінському католицькому університеті після представлення доповіді на тему: "Екуменічна концепція УГКЦ".

shevchuk_lublin2.jpg

«Цей лист, ця декларація групи православних християн світу є вагомішою, ніж Гаванська декларація (підписана Папою Франциском і Патріархом Кирилом а аеропорту Гавани.– Ред.) Для мене – це є довід того, що у Православній Церкві діє Святий Дух, який зворушує сумління і оголошує правду. Скільки разів в історії Православної Церкви було так, що сумління вірних випереджало свідомість єрархії. Так вже історично склалося. Ще з часів СРСР в Православній Церкві Московського Патріархату єрархія була контрольована спецслужбами і співпрацювала з ними, а люд Божий молився і хотів автентичного християнського і духовного життя. Для мене голос тих православних інтелектуалів є сильнішим для цілого тіла Церкви Православної, ніж голос єрархів. Треба молитися за сумління єрархів, бо вони люди і вірять в Бога, думаю», – прокоментував документ Глава УГКЦ.

Нагадаємо, група відомих православних християн світу оприлюднила 7 березня заяву про жахливу правду про Львівський Псевдособор 1946 року, який дав старт сталінському режиму ліквідувати УГКЦ. У документі наголошено, що православні християни «почуваються відповідальними за злочинне мовчання, яке огортає руйнування цієї Церкви радянським режимом за участі Московського Патріархату».

Сьогодні, 10 березня,  православні християни у світі моляться за всіх невинних жертв УГКЦ, «котрі за потурання Московського Патріархату були ув’язненими, закатованими, депортованими і вбитими радянською владою».

Система Orphus
Рейтинг
0
0
20коментарів

Коментарі

додати коментар 
  • Леонтій | 17 березня 2016, 07:50
    Коментувати коментар

    Відома інтерпретація католицької теології перекладу з Мт.16:18 отієї гри слів "камінь" і "скеля" (по-грецькі - "петра"), що, мовляв, саме на недосконалій і слабкій (по своїй природі) ЛЮДИНІ - ап. Петрі Ісус і будуватиме Свою новозавітню Церкву, не є надто переконливою і достовірною. Тим паче, що буквально кількома віршами далі читаємо зовсім протилежне: "Він обернувся і сказав Петрові: "Геть, сатано, від Мене! Ти - Мені спокуса, бо думаєш не про Боже, а про людське"" (Мт.16:23). Тобто, тут Петро виступає вже ніяк не "фундамент" майбутньої Церкви, а як камінь спотикання для Христа, позаяк у даному разі ВИСЛОВЛЮВАВ не те, що ВІДКРИВ йому та іншим апостолам Бог Отець, а суто свої ЛЮДСЬКІ міркування (побажання). Іншими словами, принципова різниця полягає тут якраз у тому, що саме людина СПОВІДУЄ і проголошує: чи то свою ТВЕРДУ ("кам'яну") ВІРУ й довіру до Божого ВІДКРИТТЯ (об'явлення), чи виключно власні думки (забаганки). І якраз на цій МІЦНІЙ (твердокам'яній) ВІРІ й довірі апостолів та, загалом, усіх Своїх послідовників у Боже Слово та його відкриття й обітниці Господь Ісус Христос і будує Своє МІСТИЧНЕ Тіло - ДУХОВНУ спільноту (правдиво віруючих і довіряючих Йому) людей - різнобарвну Церкву Нового Завіту Сходу і Заходу, "що пекельні ворота її не подолають" (Мт.16:18). Ніколи й нізащо! І на цьому наша дискусія остаточно ЗАВЕРШЕНА.

  • Fr. Valerii | 16 березня 2016, 10:50
    Коментувати коментар

    В коментарі (Fr. Valerii | 15 березня 2016, 17:01) є ненавмисна ортографічна помилка у слові "Aκολουθτει". Повинно бути "Aκολουθει" без літери "τ". Вивчайте грецьку, там немає "словоблудій".

  • Леонтій | 16 березня 2016, 08:40
    Коментувати коментар

    Й, справді, цю дискусію завершив Сам Христос. "Ісус же, підізвавши їх [учеників], сказав: ви знаєте, що князі народів панують над ними, і вельможі володіють ними. Не так буде у вас: але хто хоче між вами бути більшим, нехай буде вам слугою. І хто хоче між вами бути першим, нехай буде вам рабом. Так само Син Людський не для того прийшов, щоб Йому служили, а щоб послужити і віддати душу Свою на спасіння багатьох" (Мт.20:25-28). Й саме такий - принаймні, в ідеалі, як взірець незламної (твердокам'яної) віри й довіри її членів Господеві та Його Слову, відкриттям і обітницям, а, головне, соборності, рівноправності й рівнозначності та взаємного служіння їх одне одному й іншим людям - вигляд і має та містична (духовна) спільнота новозавітнього Божого народу. Та, про яку Христос сказав, що "на цьому камені Я збудую Церкву Мою, і врата пекла не здолають її" (Мт.16:18). Ніколи й нізащо. "Отже, йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам; і ось Я [Божим Духом перебуватиму тут, на землі,] з вами по всі дні, до кінця віку" (Мт.28:19,20). І таких - дійсно духовно "народжених згори" (Ін.3:3,7), тобто утведжених і діючих у дарах і плодах Святого Духа - правдивих й активних "віруючих супроводжуватимуть такі знамення: іменем Моїм виганятимуть бісів; говоритимуть новими мовами, братимуть змій; і якщо смертоносне щось вип'ють, не пошкодить їм; покладуть руки на недужих, і вони будуть здорові" (Мк.16:17,18). Отож, усе чітко, ясно й зрозуміло. І без отих лінґвістичних - "кам'яно-скельних" і "вікарних", але суто ЛЮДСЬКИХ і надуманих - "теологічних", (перепрошую) словоблудій щодо служіння єпископа Риму. Й на цьому дякую за цікаву, відверту і змістовну дискусію.

  • Fr. Valerii | 15 березня 2016, 17:01
    Коментувати коментар

    Дискусію завершив Сам Господь Ісус Христос. Читайте в грецькій мові Йоан 21:15-22, особливо: "λεγει τω Σιμωνι Πετρω ο Ιησους", "Βοσκε τα αρνια μου", "Ποιμαινε τα προβατα μου", "Βοσκε τα προβατα μου", "Aκολουθτει μοι", "συ ακολουθτει μοι". Ну і Матей16:16-19 Πέτρος і πέτρα, про що вже написано в попередньому коментарі.

  • Леонтій | 15 березня 2016, 14:01
    Коментувати коментар

    До речі, в першоапостольському християнстві жодних - особливих "вікарних" повноважень "заміщати на землі" Христа не було ні у св. Петра, ні навіть у св. Павла, авторитет і внесок якого у справу розбудови тогочасного Тіла Христового були значно більшими й переконливішими, ніж у всіх інших апостолів, разом узятих. А діяв принцип РІВНОПРАВНОСТІ й СОБОРНОСТІ: "Проходячи же по містах, вони передавали вірним дотримуватися постанов, [соборно] схвалених апостолами і пресвітерами в Єрусалимі. І церкви утверджувалися вірою і повсякденно зростали кількісно". Й цьому чимало сприяла, зокрема, і та обставина, що "до [християнської спільноти] Єрусалима сходилося безліч людей з навколишніх міст, які приносили хворих та одержимих нечистими духами, і всі вони зцілялися" (Діян.16:5 та 5:16). А на цьому, вважаю, можна і завершити цю дискусію, в якій ми мали змогу вільно й уповні достатньо обмінятися своїми поглядами й арґументами щодо заторкнутої теми.

  • Леонтій | 15 березня 2016, 12:39
    Коментувати коментар

    Ніяких "вікаріїв Христа" ні у православних, ні у протестантів НЕМАЄ і не може бути - причому, вже за визначенням. А всі ті "титули" й "звання", якими католицька теологія наділила єпископа Риму, існують, насамперед, саме заради того, щоби якось "обґрунтувати" й "виправдати" його АБСОЛЮТНУ - особисту тоталітарно-диктаторську, за суттю і змістом, владу й повноваження та, відповідно, неймовірно роздутий культ його особи, що й донині існують в Католицькій Церкві. Не більше й не менше.

  • Fr. Valerii | 15 березня 2016, 10:52
    Коментувати коментар

    Єпископ Риму, спадкоємець статусу і усього служіння Св. Апостола Петра, є Вікарієм Сина Божого, Ісуса Христа, Другої Особи Бога Пресвятої Трійці, і є видимим головою тільки земної частини Католицької Церкви. - Сам Господь Бог є Головою цілої Католицької Церкви, яка складається з трьох частин: (1) Церква Торжествуюча представлена Ангелами і Святими + (2) Церква Терпляча представлена душами усопших в Чистилищі, які встигли покаятись перед смертю тіла + (3) Церква Земна, подорожуюча або воїнствуюча, представлена Християнами-Католиками, які визнають усі догмати Христової Католицької Церкви і перебувають у духовному спілкуванні з (1) і (2) частинами Цілої Католицької Церкви. - Якщо у Християн-Католиків тільки одна людина є Вікарієм Христа, то у протестантів разом з православними стільки "вікаріїв Христа", скільки є у них церков, а навіть стільки, скільки є членів у цих церквах, і кожний з них претендує на ексклюзивну і диктаторську непомильність.

    • Arxidiakon | 15 березня 2016, 13:04
      Коментувати коментар

      Ваша помилка в тому що у Православних немає вікаріїв Іісуса Христа. Патріархи перші єпископи серед рівних собі. патріарх це не окрема ступінь священства, ніхто із патріархів не присвоює собі те що належить одному Богові, один Бог не погрішимий, на землі не погрішима Свята Соборна Апостольська Церква предстоятелі якої являються першими серед рівних собі єпископів. В рукопокладенні католицького єпископа він отримує архієрейські відзнаки з рук Папи, у рукопокладенні Православному єпископ отримує архієрейські відзнаки (омофор, саккос, панагію і хрест, та митру) із рук усіх єпископів які по черзі першості благословляють ставленику ці елементи. Усі таїнства однаково можуть звершувати самі єпископи, навіть архієрейські хіротонії тільки обовязковим елементом є присутність не менше як двох єпископів які можуть рукопокласти третього. Патріарх може погрішати коли говорить одноосібно про питання віри чи інші питання. Не погрішимий у питаннях тільки собор, так як споконвічно є водимим Святим Духом. І з перших віків християнства ніхто із апостолів не присвоював собі владу бути першим серед інших, а всі вони були однаково посланні благовіствувати Євангеліє Церства Небесного по вселенній. А лжеісидорові декреталії, які підіймають питання примату Римських пап ще у 16-17 сторіччі були офіційно визнані дослідникамияк фальшивка.

  • Леонтій | 14 березня 2016, 12:34
    Коментувати коментар

    Р.Р.S. Разом з тим, зокрема, наступного - 2017 р. минають деякі визначні ювілеї християнської минувшини та нового й новітнього часу, котрі ясно й переконливо засвідчують, що Божий Святий Дух постійно діє і животворить Христову Церкву Сходу і Заходу. Передусім, це - 500-річчя Реформації, невдовзі за якою послідувала дзеркальна Контрреформація, шо започаткували масштабні процеси поступового очищення й оздоровлення західного християнства. Під їх значним впливом у тому часі відбувалися, до того ж, немалі позитивні зрушення, приміром, і у східноєвропейському (українсько-білоруському) православ'ї. Котрі, одначе, у першій половині ХVІІ ст. дещо загальмував драматичний розкол Київської Церкви, а згодом узагалі призупинили жорстоко-криваві трагедії, а особливо Хмельниччини й Коліївщини, та перманентне ординське "поглинання" тих теренів та їх церковних структур хижою Московською імперією. По-друге, виповнюється 100-річчя Фатімських об'явлень, яке коментувати не стану. А, по-третє, відзначатиметься 50-літній ювілей благодатного Руху віднови у Святому Дусі, котрий наразі охопив, за деякими оцінками, понад 180 млн. християн-католиків. Причому, не лише - дуже й дуже потужно й благословенно - в Латинській Америці, а й на інших континентах. У т. ч. чимало його послідовників - як західної, так і східної традицій, є і в Україні. І слава Богу!

  • Леонтій | 14 березня 2016, 09:00
    Коментувати коментар

    Р.S. З, іншого боку, помилкові догмати й, передусім, щодо "примату непомильного (у питаннях віри й моралі) намісника Бога на землі" - (де-факто) тоталітарного диктатора (у своїх владних повноваженнях) єпископа Риму, з якого, по суті, роблять своєрідний кумир для поклоніння, - це дійчно НЕ ЄДИНА причина, зокрема, отих прикрих і неприємних фіаско та непорозумінь у взаємовідносинах УГКЦ із Святим престолом! Хоча не можу заперечувати і того факту, що на цьому престолі (Римського архиєрея) деколи перебували вельми видатні й славні - щиро віддані Богові особистості, через яких Господь активно й потужно вершив Свою волю і задум щодо спасіння світу.

  • Леонтій | 14 березня 2016, 08:45
    Коментувати коментар

    На такій НЕДОСКОНАЛІЙ і ХИСТКІЙ основі, як ГРІШНА, за своєю природою, ЛЮДСЬКА особистість, будувати Христову Церкву - це АПРІОРІ прирікати її на серію серйозних, прикрих і ганебних помилок і схиблень, падінь і невдач. Й, власне, тому саме Католицька Церква на свою історію і наробила їх значно більше, аніж інші християнські течії і деномінації. Або, як про ПОДІБНЕ (і водночас - ПРОРОЧЕ) каже Святе Письмо, кожна з тих інших конфесій ("сестер") і "половини гріхів твоїх не нагрішила; ти перевершила їх мерзотами твоїми, і через твої мерзоти, які робила ти, сестри твої виявилися правішими за тебе. Неси ж посоромлення твоє і ти, яка осуджувала сестер твоїх; за гріхами твоїми, якими ти зганьбила себе більше за них, вони правіші за тебе. Червоній же від сорому і ти, і неси посоромлення твоє, так виправдавши сестер твоїх". "За розпусту твою і за мерзоти твої терпиш ти, - говорить Господь. Бо так говорить Господь Бог: Я вчиню з тобою, як учинила ти, знехтувавши клятву союзу. Але Я згадаю союз Мій з тобою у дні юності твоєї, і відновлю з тобою вічний союз. І ти згадаєш про путі твої, і буде соромно тобі, коли станеш приймати до себе сестер твоїх, більших за тебе, як і менших за тебе, і коли Я буду давати тобі їх за дочок, але не від твого союзу. Я відновлю союз Мій з тобою, і ти пізнаєш, що Я - Господь, для того, щоб ти пам'ятала і соромилася, і щоб надалі не можна було тобі і рота відкрити від сорому, коли Я прощу тобі все, що ти робила, - говорить Господь Бог" (Єз.16:51-52,58-63).

Залишати коментарі можуть тільки зареєстровані відвідувачі Ввійти

Останні новини

Останні коментарі

  • Pavel Kovalchuk | 9 грудня 2016, 21:49

    Ох, уж эти "патриархи", борются за лидерство в Православии всеми возможными способами! А как же слова Господа: "Кто хочет между вами быть большим, да будет вам слугою или кто хочет

  • BBC | 9 грудня 2016, 21:40

    Це називається "старечий моразм"...Пора б вже подумати цьому "ієрарху", що він скаже в своє виправдання, адже ж не багато то залишилося...

  • BBC | 9 грудня 2016, 21:37

    З 90-х років уже виселяють на вулицю.....коли захопили все що можна...Тепер одиничні будівлі, які служать задля духовних потреб віруючих - і ті стараються забрати...А де ж тоді ось ця

  • BBC | 9 грудня 2016, 21:34

    Ви спочатку назвіть хто входить в це "проукраїнське" крило...Драбинко зараз піариться не менше політичного бомонду....А о ці тези про "автокефалію" слухати бридко....Чомусь як був

  • Оленка | 9 грудня 2016, 21:33

    Ще одна жертви пропаганди УПЦ КП. Спочатку "під прицілом" була УПЦ (МП), тепер - УАПЦ.

Популярні статті місяця