• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП назвали сильні та слабкі сторони Гаванської декларації...

В УПЦ КП назвали сильні та слабкі сторони Гаванської декларації

14.02.2016, 13:06
Речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) проаналізував Спільну декларацію, яку 12 лютого на Кубі підписали Папа Франциск та Патріарх РПЦ Кирил. За його словами, цей документ має і сильні, і слабкі моменти.

Речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) проаналізував Спільну декларацію, яку 12 лютого на Кубі підписали Папа Франциск та Патріарх РПЦ Кирил. За його словами, цей документ має і сильні, і слабкі моменти.

Архиєпископ також висловив побажання, аби наступного разу проблеми розділеного православ’я в Україні Ватикан та Москва обговорювали за участю усіх зацікавлених сторін.

Про це архиєпископ УПЦ КП написав на своїй Фейсбук-сторінці.

«До сильних сторін я відношу ті пункти, які стосуються діалогу християн, захисту традиційних християнських духовних і моральних цінностей (свобода сповідання, шлюб і сім'я, право на життя), наголос щодо християнського коріння Європи, питання захисту християн Бл. Сходу і Півн. Африки від переслідувань», - пише він.

До слабких сторін речник УПЦ КП відніс пункти 25-27 декларації, де йдеться про Україну. Їх він назвав «плодом дипломатичних компромісів з російською позицією».

«Але попри ці 10% дьогтю сама Декларація є позитивним явищем. Моє загальне відчуття є таке: пункти, які свідчать і захищають Божу Правду, – матимуть своє продовження і будуть підкріпленні самим життям; а пункти, які є людським мудруванням, залишаться лише для історії», - зазначив архиєпископк УПЦ КП.

В іншому пості архиєпископ Євстратій (Зоря) детальніше зупинився на аналізі 27 пункту Спільної декларації, де сказано, що розкол між православними вірними в Україні треба подолати на основі існуючих канонічних норм.

Єрарх УПЦ КП частково погодився з цією позицією.

«Ми справді вдячні католицьким громадам України, що вони, на відміну від залюблених у Матушку-Росію дипломатів та деяких професійних екуменістів добре розуміють, хто і навіщо розділив та й далі ділить Православну Церкву в Україні. Чим сприяють справжньому, як наприелад на Майдані, а не паперовому християнському братству.

А щодо "існуючих канонічних норм", то:

1. Ми лише за. Достатньо Москві визнати підтверджений Вселенським Патріархом факт, що МП отримав владу над Київською митрополю "не за приписами канонічних правил", зректися цієї злочинно привласненої влади – і єднання Церкви в Україні настане дуже швидко.

2. "Існуючих" де? Адже православне і католицьке канонічне право – не одне й те ж», - заявив він

«Якщо у Ватикані справді хочуть допомогти єднанню ПЦ в Україні - з радістю готові запросити спостерігачами в діалозі. Щоб про нас говорили в нашій присутності, бо з часів Мюнхенської змови принцип "вирішувати про нас без нас" дурно пахне. А тим більше і в Законі Божому сказано, що не судять про людину, доки не вислухають її», - наголосив речник Київського Патріархату.