• Головна
  • Новини
  • Борис (Ґудзяк): після Гавани Кирил може зайняти більш пророчу позицію щодо агресії Росії проти України...

Борис (Ґудзяк): після Гавани Кирил може зайняти більш пророчу позицію щодо агресії Росії проти України

12.02.2016, 11:43
Борис (Ґудзяк): після Гавани  Кирил може зайняти більш пророчу позицію щодо агресії Росії проти України - фото 1
Значення сьогоднішньої зустрічі на Кубі Папи Франциска з Патріархом Кирилом прокоментував владика УГКЦ Борис (Ґудзяк). Єпископ пояснив: зустріч є символічним проривом, що може призвести до ще значніших кроків в майбутньому.

владика_Борис.jpgЗначення сьогоднішньої зустрічі на Кубі Папи Франциска з Патріархом Кирилом прокоментував владика УГКЦ Борис (Ґудзяк). Єпископ пояснив: «Зустріч є символічним проривом, що може призвести до ще значніших кроків в майбутньому».

«Значення цієї зустрічі не варто перебільшувати чи недооцінювати. Вона є справді історичною: зустрічаються церковні лідери, що є символічними особами асиметричного зв’язку з багатьма парадоксами та нюансами», – наголошує владика Борис.

Можна сподіватися, коментує далі єпископ, що зустріч з Папою Франциском, який є людиною миру, може призвести до того, що Патріарх Кирил займе більш пророчу позицію стосовно російської військової агресії в Україні.

«Роль Росії у руйнуваннях та насиллі в східній Україні, як і грубе порушення міжнародного права у російській анексії Криму не є секретом для світової громадськості. Зустрічаючись з Патріархом Кирилом, Папа Франциск відкриває нове вікно можливостей для УПЦ, щоб артикулювати нову поставу, відійти від традиційної ролі скріплення російського колоніального панування. Україна виразно заявила, що більше не є колонією. Тепер важливо, щоб РПЦ визнала право українців на політичне та церковне самовизначення та самовираження», – акцентує єпископ.

Щодо самої УГКЦ, яка впродовж десятиліть була «каменем спотикання» для зустрічі Глав цих двох Церков, то владика Борис сказав: «Протягом останніх 25 років керівники РПЦ постійно відкидали римські пропозиції про зустріч Папи і Патріарха та ґрунтували ці відмови з огляду на незручності, що їх створює відновлення та активність східних католицьких Церков, особливо Української Греко-Католицької Церкви, що зберегли візантійський обряд та урядування, проте перебувають у повній єдності з Римом. Якими б не були ці заперечення, нарешті зрозуміло, що вони не такі обґрунтовані, як стверджувалося. Факт зустрічі Франциска і Кирила передбачає, що останній визнає, що греко-католики в Україні вже так просто не зникнуть».  

За словами єпископа Бориса, ця зустріч буде зустріччю церковних лідерів, що мають дуже різний досвід, стиль, порядок денний та духовність лідерства.

Не варто, наголошує владика, очікувати революційних результатів і додає: «однак, саме через зустрічі відбувається духовна переміна. То ми можемо лише молитися за добрий духовний плід зустрічі в Гавані».

Повний текст коментаря читайте тут.