• Головна
  • Новини
  • Громада УПЦ (МП) у розділеному селі на Тернопільщині хоче зводити новий храм...

Громада УПЦ (МП) у розділеному селі на Тернопільщині хоче зводити новий храм

15.12.2015, 09:47
Дебати довкола місця зведення нового храму розгорілися у селі Катеринівка на Тернопільщині, де триває міжконфесійний конфлікт. Наразі у селі громади УПЦ (МП) та УПЦ КП почергово служать в місцевому храмі Георгія Побідоносця, одначе першу з них така ситуація не влаштовує.

Дебати довкола місця зведення нового храму розгорілися у селі Катеринівка на Тернопільщині, де триває міжконфесійний конфлікт. Наразі у селі громади УПЦ (МП) та УПЦ КП почергово служать в місцевому храмі Георгія Побідоносця, одначе першу з них така ситуація не влаштовує. Ситуацію досліджував Володимир Мороз.

Ділянка, яку УПЦ (МП) пропонують для храму, не задовольняє її представників. У той же час вірні УПЦ КП виступили категорично проти зведення церкви УПЦ (МП) там, де вона хоче – у центрі села. Нагадаємо, конфлікт у Катеринівці розгорівся навесні 2015 року: більшість вірян забажала вийти з УПЦ (МП), переосмислюючи позицію свого настоятеля і конфесії у світлі російської агресії. Протягом тривалого часу прихильники УПЦ (МП), перебуваючи у меншості, не допускали прихильників УПЦ КП до церкви на почергові Богослужіння. Але 21 вересня 2015 року в результаті силового протистояння під храмом, вірні УПЦ КП зайняли сільську святиню і деякий час не пускали туди вірних УПЦ (МП).

“У Катеринівці ситуація дійсно покращилася. Це відзначили і троє представників ОБСЄ, які нещодавно відвідали Кременецький район. У селі відбуваються почергові Богослужіння. 10 вересня 2015 року підписали угоду про почерговість із громадою УПЦ КП, а 22 вересня – із громадою УПЦ (МП), – розповідає начальник відділу культури, туризму, національностей та релігій Кременецької райадміністрації Лариса Антюк. – Водночас УПЦ (МП) у судовому порядку оскаржує розпорядження голови Тернопільської облдержадміністрації. Вони вважають, що сільський храм належить УПЦ (МП), оскільки у них є угода щодо цього, укладена ще з РПЦ у 1946 році. Вважають, що ця угода діюча і храм повинен належати їм. У 1991 році Україна стала незалежною і статути релігійних організацій перереєстровували у новій редакції, але вони чомусь вирішили, що договір повинен бути той самий.

Також вірні УПЦ (МП) звернулися до сесії сільради, щоби їм погодили ділянку для будівництва церкви у центрі Катеринівки. Саме з приводу цього і виникли нові труднощі.

“У зв'язку з тим, що вони оскаржують рішення щодо громади УПЦ КП в суді, депутати утрималися і не надали їм цю ділянку. 17 грудня у Катеринівці з ініціативи релігійної громади Київського Патріархату скликали збори територіальної громади. На порядку денному було обговорення питання про будівництво храму УПЦ (МП). Вірні УПЦ КП категорично проти, щоб УПЦ (МП) зводила храм в центрі села, оскільки є землі, відведені для забудови, їм пропонують будувати там. Ми виїжджали на цю територію і вирішили, щоб під час Богослужіння священик УПЦ (МП) поспілкується зі своїми вірними про можливість зведення церкви на землях, відведених під забудову”.

Вказана земля розміщена на околиці Катеринівки у сторону села Рибча, де 50% жителів є прихильниками УПЦ (МП), пояснює Л. Антюк. До цього місця, за словами посадовця, відстань приблизно однакова і з центру Катеринівки, і з Рибча: приблизно по 1,5 км.

“Люди не хочуть, щоб вони будувалися у центрі, бо не бажають того розсадника Московського Патріархату в селі. Церква є, підписані розпорядження про почерговість, вони нам не заважають і ми їм не заважаємо. Ми погоджуємося на почерговість – пояснює позицію тих місцевих жителів, які покинули УПЦ (МП), активіст громади УПЦ КП у Катеринівці Валентина Кохановська. – Ідея будувати церкву належить не місцевим, а приїжджим монахам. Мова не йде, що вони будуть збирати гроші на будівництво. Невідомо, хто буде будувати той храм. Вони хочуть викупити ділянку за декілька метрів від будинків сільської голови і лікарки, звести хатину і служити в ній”.

В УПЦ (МП) у той же час наголошують, що налаштовані конструктивно.

“Ми хочемо миру і спокою. Наша громада кожен раз жаліється, що під час зустрічі з іншою громадою вислуховує образи і це їм важко терпіти. Вони хотіли б молитися окремо. Стоїть питання того, як це практично втілити, – коментує секретар Тернопільської єпархії УПЦ (МП) о. Cтепан Балан. – Є навіть думка будівництва іншого храму. Розглядають різні думки і остаточного рішення ще немає”.

Водночас можна констатувати, що проблема протистояння у Катеринівці поки далека від вирішення.

“За останньою інформацією, вони (УПЦ (МП) – ред.) не погодилися будувати церкву на тому місті, яке їм запропонували, – повідомила сільський голова Катеринівки Вікторія Дрель. – Вони хочуть у центрі села. Ця ділянка не проблемна, але люди у громаді принципово не хочуть, за їхніми словами “шматок Москви в селі”. Виходить, що це позиція більшості жителів. Сільська церква розміщена наприкінці вулиці, а вони хочуть у центрі. Якби не було тих проблем з будівництвом, то було би навіть спокійно”.