• Головна
  • Новини
  • Спільний біль війни зближує християн різних конфесій України — Патріарх Святослав про екуменічну молитву...

Спільний біль війни зближує християн різних конфесій України — Патріарх Святослав про екуменічну молитву

25.01.2015, 18:50
Спільний біль війни зближує християн різних конфесій України — Патріарх Святослав про екуменічну молитву - фото 1
В столиці наближається до завершення Тиждень молитов за християнську єдність. 24 січня відбулося спільне богослужіння в храмі Святого Василія Великого Української Греко-Католицької Церкви, молились за мир та єдність.

exklusiv.gifВ столиці наближається до завершення Тиждень молитов за християнську єдність. 24 січня відбулося спільне богослужіння в храмі Святого Василія Великого Української Греко-Католицької Церкви, молились за мир та єдність.

На молитві були присутні Глава УГКЦ Патріарх Святослав, архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, єпископи і священнослужителі Римо-Католицької, Православної, протестанських та Вірменської Церков, — повідомляє коресподент РІСУ Ірина Риндич.

Екуменічна молитва

У проповіді архиєпископ Чернігівський УПЦ КП Євстратій згадав слова з Євангелія про жінку-самаритянку, і на цьому прикладі наголосив на важливості мати відкрите серце до Бога. Адже немає людей, які не помиляються, тільки Бог непомильний. І коли ми маємо відкрите серце до Нього, то Він дає нам ту живу воду, здатен направити нас на вірний шлях. І ми як християни, молячись за єдність, маємо дбати про це.

Проповідь владики Євстратія

Під час всього богослужіння наголошувалося на важливості єдності, справедливості, миру, безпеки, на взаємній любові і допомозі. Молилися за тих, хто перебуває у небезпеці, у стражданнях, просили в Господа закінчення війни.

В заключному слові Блаженніший Святослав подякував всім присутнім за те, що зібрались сьогодні разом, згадав про жертв в Маріуполі, число яких зростає з кожною годиною, висловив співчуття мешканцям міста і закликав помолитися разом за український Маріуполь, за упокій невинно убієнних та за тих, які перебувають там.

Виступ Блаженнішого Святослава

В коментарях для РІСУ стосовно екуменічного діалогу та останніх подій в країні він зазначив: «Впродовж останнього року я не зауважив якихось особливих зрушень в екуменічному діалозі, навпаки були певні труднощі. Труднощі, над якими треба думати і треба працювати. Але те, що сьогодні справді є об’єднуючим і привело представників всіх Православних Церков на молитву, представників протестантського світу, Вірменської Апостольської Церкви – це є спільні страждання, спільний біль України. Можливо ці драматичні події є чи не найпотужнішим об’єднуючим фактором, адже «гради» не розрізняють католиків і православних, куля терориста не питається до якої ти конфесії належиш, якою мовою говориш, — вона вбиває однаково всіх. Я думаю, що можливо ті болючі елементи нашої дійсності, які спонукають християн молитися разом».

Глава УГКЦ під час проповіді повідомив, що розмовляв з настоятелем маріупольської парафії Преображення Господнього УГКЦ о. Ростиславом який розповів що відбулося в місті у результаті обстрілу жилих кварталів міста російськими установками «Град». «І те, що я сказав, потрясло всіх. Я попросив, щоб всі ми разом, представники різних конфесій помолились за Маріуполь, за тих людей, які загинули, за їхніх рідних і близьких, за поранених, за тих хто сьогодні лишився без даху над головою і змушений тікати з міста. І ця спільна екуменічна молитва за український Маріуполь – зворушила до сліз, і це тільки підтверджує особливості екуменічного виміру життя, релігійного середовища України впродовж останнього року», — зауважив Патріарх Святослав.

«Звичайно наша країна переживає зараз важкий час, але в першу чергу потрібно нагадати, що ідея екуменізму все-таки походить з Євангеліє, зі слів Христа: «Нехай все буде єдине». Тобто заклик до єдності християн – заклик, який не пов'язаний з нинішньою політичною ситуацію в Україні, — прокоментував РІСУ співробітник відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП), доцент київської духовної академії Сергій Бортник. — Але безумовно вона є ще більшим аргументам для єднання, в тому числі у спільній молитві до Бога. Сьогодні ми згадували про постраждале місто Маріуполь, зокрема постраждала парафія УПЦ, тобто «гради» не розбирають, які церкви і які люди гинуть. І це привід для того, щоб християнам об’єднуватись у боротьбі проти військової агресії.

Це привід для того, щоб як мінімум показати, що нема в нас міжконфесійної війни в Україні. Бо деякі люди на Схід від України кажуть, що в нас міжконфесійна війна, що нібито греко-католики б’ють православних. А, відповідно, наша УПЦ каже, що ні, наша позиція в тому, що ми прагнемо не втручатися в конфлікт, адже наші вірні є з обох сторін конфлікту. Це звичайно дуже нам не приємно. Але все таки важливо, що немає міжконфесійного протистояння.

Сьогоднішній захід це спроба показати, що в нас є позитивна співпраця між Церквами на вищому рівні, на рівні київських осередків, керівництва церков. А також спробувати допомагати суспільству на місцях на Донбасі, сприяти тому, щоб все налагодилось, встановився мир, така моя думка», — додав Сергій Бортник.

Завершився захід спільним виконанням церковного гімну «Боже великий, єдиний нам Україну храни».