• Головна
  • Новини
  • В УГКЦ та УПЦ КП домовились про створення комісії для майбутнього міжконфесійного діалогу...

В УГКЦ та УПЦ КП домовились про створення комісії для майбутнього міжконфесійного діалогу

03.10.2014, 09:42
В УГКЦ та УПЦ КП домовились про створення комісії для майбутнього міжконфесійного діалогу - фото 1
В Українському католицькому університеті у рамках 7-го Екуменічного соціального тижня 2 жовтня пройшов семінар Українського християнського академічного товариства (УХАТ) «Пам'ять, історія, ідентичність».

В Українському католицькому університеті у рамках 7-го Екуменічного соціального тижня 2 жовтня пройшов семінар Українського християнського академічного товариства (УХАТ) «Пам'ять, історія, ідентичність».

семінар_1.jpg

Представники християнських Церков обговорили роль релігії у «Революції гідності 2014» та обґрунтували християнські передумови майбутніх суспільних перетворень. Також, у рамках семінару у діалозі УГКЦ та УПЦ КП йшла мова про створення комісії для майбутнього міжконфесійного діалогу. 

Зустріч модерували відповідальний секретар УХАТ, голова Львівського ставропігійського братства св.ап. Андрія Первозванного Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) Тарас Дмитрик та директор-засновник Інституту екуменічних студій Українського католицького університету, керівник досліджень Коледжу Бернардинів д-р Антуан Аржаковський.

Владика Ігор (Ісіченко), архиєписокп Харківсько-полтавської єпархії УАПЦ розповідав про релігійні міфи, які російські ідеологи використовують  в інформаційній війні проти України та причетність до неї представників духовенства РПЦ.  Серед них архиєпископ виділив міфологізований образ жорстокого антиукраїнського режиму королівської Польщі та   протистояння «православної цивілізації» і «постхристиянської» Європи. У своїй  доповіді «Церква і виклики сепаратизму» він  окреслив тактику боротьби  з сепаратистами на сході України: «Гуртуючись самі й гуртуючи довкола себе народ Божий у протистоянні спільним небезпекам ми, християни, й дамо гідну відповідь на брутальні виклики сепаратизму», – запевнив Владика Ігор (Ісіченко).

СЕМІНАР_2.jpg

о. Михайло Димид виступив із доповіддю «Від єднання сердець до спільної Євхаристії». У ній він порівняв Майдан з однією із найголовніших християнських Таїнств – Святим Причастям.  Він стверджує, що Революція Гідності  була результативною завдяки щирості молитви та єдності намірів. «Солідарність без розрахунку, волонтерство без підтексту, боротьба без прокльонів, жертовність без показовості, молитва без ексклюзивів – це  ті 5 хлібин і 2 риби, які приніс не Ісус та апостоли, а сам нарід на Майдані», – зазначив отець.

У другій частині семінару представники від УГКЦ та УПЦ КП виступили з тематичними доповідями.

сеиінар_3.jpg

Владика Євстратій (Зоря), архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП звернув увагу на кризу у традиційних сімейних цінностях. Він впевнений, що це проблема навколо якої повинні об’єднатись усі християнські конфесії. «Спотворення поглядів на сім’ю характерні для всіх країн і всіх конфесій. Це кидає виклик, відповідь на який потрібно давати позавчора. Тому зараз  її мають давати всі конфесії разом», – переконує владика.

о. Ігор Шабан, голова комісії УГКЦ у справах єдності християн виступив із доповіддю про  спільне хрещення. «УГКЦ дотримується правил хрещення неподіленої церкви 1 тисячоліття, які також  визнають православні та римо-католики», – стверджує отець. Він висловив сподівання, що ця зустріч складе хороший ґрунт для майбутнього міжконфесійного діалогу.