• Головна
  • Новини
  • У Йорданії відбувається 13-а пленарна сесія Спільної Міжнародної Комісії Богословського Діалогу між католиками і православними...

У Йорданії відбувається 13-а пленарна сесія Спільної Міжнародної Комісії Богословського Діалогу між католиками і православними

18.09.2014, 09:00
У Йорданії відбувається 13-а пленарна сесія Спільної Міжнародної Комісії Богословського Діалогу між католиками і православними - фото 1
Головною темою нарад є: “Синодальність і Примат – Богословські й Екклезіологічні Аспекти Примату у Віднощенню до Синодальности”.

Іван_Дацько.jpg16-22 вересня 2014 р. в Аммані (Йорданія) проходить 13-а Пленарна Сесія Спільної Міжнародної Комісії Богословського Діалогу між Католицькою і Православними Церквами. Головною темою нарад є: “Синодальність  і Примат – Богословські й Екклезіологічні Аспекти Примату у Віднощенню до Синодальности”.

Очолює сесію православний Патріарх Єрусалима, Теофіл ІІІ. Участь у сесіях беруть 60 осіб – кардинали, митрополити, владики, священики, богослови, католицькі та православні миряни.

Співголовами пленарної сесії є кардинал Курт Кох – Президент Папської Ради для Сприяння Єдності Християн і митрополит Пергамонський, Іван Зізіулас, від Вселенського Патріархату.

Українську Греко-Католицьку Церкву на цій пленарній сесії представляє президент Інституту Екуменічних Студій Українського Католицького Університету і директор Інституту св. Климента Папи УКУ в Римі, о. д-р Іван Дацько.

За його повідомленням, 16 вересня делегати працювали в окремих групах – православні й католики.

17 вересня 2014 р. учасники зустрічі відвідали місце хрещення Христового на річці Йордан, де всіх привітав Єрусалимський Патріарх, Теофіл ІІІ. Під час першого пленарного засідання йшлося про 50-ліття зустрічі Папи Павла VI і Патріарха Атенаґораса в Єрусалимі  та про недавню зустріч Патріарха Варфоломія та Папи Франциска, після якої були зняті екскомуніки між Римом і Константинополем, щоб остаточно поставити кінець всім війнам і релігійним вбивствам, які сьогодні відбуваються по всьому світі. Релігія ніколи не може бути оправданням чи причиною війни і вбивств, зазначили у своїх виступх головуючі на сесії.

Всі учасники підкреслили необхідність продовжувати богословський діалог між Церквами, бо це сповнення заповіту Христового “щоб усі були одно” (Ів. 17, 21).

Кардинал Курт Кох вручив Патріарху Теофілу ІІІ дар Папи Франциска – велику пропам’ятну медалю Римського Архиєрея.

Сесійні засідання триватимуть до 22 вересня 2014 р.

В програмі передбачена участь усіх учасників у католицькій Службі Божій 20 вересня 2014 р. й на патріаршій Літургії в день празника Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня 2014 р.

Передбачається коротка поїздка до Мертвого Моря і зустріч з королем Йорданії, Абдулахом ІІ бін ал Гуссейном.