В УПЦ (МП) і УПЦ КП висловили свої позиції щодо об’єднання

28.03.2014, 16:42
Саме про те, на яких позиціях у цьому процесі стоять ці дві Церкви, йшлося на прес-конфереції в Києві 27 березня.

Нещодавно стало відомо про те, що представники Української Православної Церкви Київського та Московського Патріархатів офіційно оголосили про початок діалогу. Під час такого діалогу буде поставлено питання про об’єднання й про  створення в Україні єдиної помісної Православної Церкви.

Саме про те, на яких позиціях у цьому процесі стоять ці дві Церкви, йшлося на прес-конфереції  в Києві 27 березня.

Голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) протоєрей Георгій Коваленко з цього приводу зауважив, що УПЦ (МП) не висуває жодних умов щодо об’єднання.  “Насправді на сьогодні ніяких умов немає. На сьогодні є бажання не об’єднання, а відновлення єдності … є заклик до євхаристичного церковного спілкування”, - відзначив він.

В той же час Голова інформаційно-видавничого управління Київської Патріархії архиєпископ Євстратій (Зоря) зазначив, що всім відомі позиції та суперечності, які існують, проте треба знаходити точки дотику.

“Треба шукати, як вийти з цієї ситуації. В цьому і полягає діалог, тому зараз завчасно казати. Ми будемо наполягати на тому, що не може бути відставки патріарха, наші брати будуть казати, що це є перешкода для об’єднання. Але, якщо ми будемо залишатися без діалогу, то все так і буде залишатися, як воно було 22 роки”, - сказав Є.Зоря.

В той же час він висловив переконання, що рано чи пізно об’єднання відбудеться.

“Я глибоко переконаний …. що ми зараз готуємось, ми робимо. Але об’єднання станеться так само не очікувано, як проголошення незалежності України, в одну мить, через те, що зовнішні обставини дуже швидко переміняться … Господь поставить всіх нас в такі умови, що єдиним шляхом буде об’єднатись у єдину церкву”, - відзначив Є.Зоря. Про це повідомляє УНН.