• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ пояснив що заважає утворенню Помісної Церкви в Україні...

Глава УГКЦ пояснив що заважає утворенню Помісної Церкви в Україні

31.07.2013, 11:20
Глава УГКЦ пояснив що заважає утворенню Помісної Церкви в Україні - фото 1
Для того, щоб збудувати єдину помісну Церкву в Україні, необхідно уникнути спокуси надмірної клерикалізації суспільства.

sv_01-ttt.jpgДля того, щоб збудувати єдину помісну Церкву в Україні, необхідно уникнути спокуси надмірної клерикалізації суспільства.

Про це в інтерв’ю УНІАН сказав Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).

«Наведу такий приклад. Учора я відвідував Мистецький Арсенал. Я мав нагоду просто подивитися, як культурне суспільство, митці реагують на перебіг святкувань 1025-річчя Хрещення Русі-України. І що я відчув? Я відчув, що сьогодні справді українське суспільство має велику небезпеку клерикалізації. Ця небезпека виникає з одного боку внаслідок, можливо, дещо незграбного втручання державних чинників у церковні справи, а з іншого – через намагання тої чи іншої Церкви стати державною», - зазначив Глава УГКЦ.

«А в результаті у суспільстві (що я побачив, зокрема, на прикладі тих же митців, які дуже чутливі до таких тенденцій) витворюється образ священнослужителя як такого собі бюрократа від релігії – державного функціонера, що опікується релігійними почуттями віруючих, - додав він.

Патріарх Святослав зауважив, що на заваді об’єднання Церков і утворенні єдиної Помісної Церкви також лежать історичні фактори, зокрема розкол 1054 року, Берестейська унія, яка поглибила рану розколу, перебування України в орбіті Московського царства, переслідування УГКЦ російського владою та комуністичним режимом.

«Ще один крок був зроблений уже при розпаді Радянського Союзу, ми знаємо, що радянські спецслужби хотіли не дати нашій Церкві вийти з підпілля. (До речі, наступного року будемо згадувати 25 років легалізації нашої Церкви.). І таким чином творилися штучні перепони для того, щоб наша Церква не могла знову-таки увійти у суспільний дискурс уже незалежної України. Це – історичні рани, які я згадав», - зауважив він .

«Існує ще багато інших ран, наприклад, упередження між Церквами на побутовому ґрунті через незнання. Є певні упередження, які підсилюються неосвіченим духовенством», - наголосив Патріарх УГКЦ.