• Головна
  • Новини
  • Питання між греко-католиками і православними зараз cлід вирішувати напряму, а не лише у Москві та Ватикані, – стверджують в УПЦ (МП)...

Питання між греко-католиками і православними зараз cлід вирішувати напряму, а не лише у Москві та Ватикані, – стверджують в УПЦ (МП)

08.06.2013, 09:59
Питання між греко-католиками і православними зараз cлід вирішувати напряму, а не лише у Москві та Ватикані,  – стверджують в УПЦ (МП) - фото 1
Днями Блаженніший Святослав (Шевчук) мав зустріч із Блаженнішим Володимиром (Сабоданом). Він запросив Митрополита на святкування Хрещення Руси-України, яке греко-католики відзначатимуть 16-18 серпня, а також виступити перед Синодом єпископів, що відбуватиметься тоді ж.

УГКЦ-МП.jpgexklusiv.gifКомісія УГКЦ сприяння єдності християн та Економічна Комісія РКЦ у партнерстві з Інститутом Томи Аквінського 7 червня у Києві провели круглий стіл «Україна в православно-католицькому діалозі».

У ньому брали участь: президент Папської Ради сприяння єдності християн кардинал Курт Кох, Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), архиєпископ РКЦ Петро Мальчук, представник УПЦ (МП) отець Микола Данилевич.

Напередодні події в соціальних мережах розгорнулася дискусія: чи можливо сьогодні в Україні  говорити про екуменізм? З одного боку, це непросто, бо, як сказав Блаженніший Святослав, у сучасному постмодерному світі єдність уже не представляє собою цінності. Натомість цінністю є толерантність множинності. Тому часто християни, підпадаючи під спокусу цього постмодерного світу, заспокоюються в своїх поділах.

«Таким чином ми, українські  християни, вчинили гріх проти екуменізму, – продовжив Предстоятель греко-католиків, – полишивши це питання на дипломатів та політиків. Необхідно, щоби повсякчас єпископи, пастирі, проповідники, священики говорили про єдність між християнами зі своїми вірними».

До речі, днями Блаженніший Святослав (Шевчук) мав зустріч із Блаженнішим Володимиром (Сабоданом). Він повідомив, що запросив Митрополита на святкування Хрещення Руси-України, яке греко-католики відзначатимуть 16-18 серпня, а також виступити перед Синодом єпископів, що відбуватиметься тоді ж.

Питання про начебто складні стосунки між УГКЦ і УПЦ (МП) в Галичині, на які багато років посилається Патріарх Кирил, мовляв, це стоїть на заваді зустрічі з Папою, напрошувалося само собою. По-перше, воно в контексті теми круглого столу. По-друге, давно «мусується» прес-службою РПЦ і ЗМІ.

«Згадане питання є у компетенції Патріарха Кирила та його помічників, – відповів отець Микола Данилевич. –  Зараз назріла необхідність проблеми, які були (чи є) між греко-католиками і православними в Україні, по можливості вирішувати напряму. Тобто, між нами самими, а не лише в Москві, чи Ватикані, які далеко і, можливо, не завжди компетентні в тому, що насправді відбувається. Тут звучало посилання на інтерв’ю нашого Митрополита Антонія (Паканича), мовляв, нині між греко-католиками та православними в Галичині непорозумінь немає. Владика це сказав після того, коли побував у Львівській єпархії і мав спілкування з правлячим архиєреєм там – владикою Філаретом. Я не можу коментувати його слова, але, напевне, вони відповідають реальності.