• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил заявив про поліпшення відносин між православними і греко-католиками в Україні...

Патріарх Кирил заявив про поліпшення відносин між православними і греко-католиками в Україні

11.11.2011, 14:15
Патріарх Кирил заявив про поліпшення відносин між православними і греко-католиками в Україні - фото 1
Про стосунки РПЦ та Римо-Католицької Церкви та між православними і греко-католиками в Україні Патріарх Кирил розповів у виступі перед слухачами курсів Дипломатичної академії МЗС РФ, інформує офіційний сайт РПЦ.

Kyr_D.jpgПро стосунки РПЦ та Римо-Католицької Церкви та між православними і греко-католиками в Україні Патріарх Кирил розповів у виступі перед слухачами курсів Дипломатичної академії МЗС РФ, інформує офіційний сайт РПЦ.

Патріарх Московський не оминув нагоди сказати, що в  Україні "в результаті насильницьких дій греко-католиків на переломі 1980-1990-х років православні віруючі були позбавлені своїх храмів і до цих пір відчувають себе утисненими в правах", і в ході контактів з керівництвом Римо-Католицької Церкви обговорювалося це питання. Разом з тим, він наголосив: "Поки конфлікт залишається неврегульованим, але в той же час слід відзначити поліпшення відносин між православними і греко-католиками на Україні".

Даючи оцінку православно-католицьким відносинам у цілому, Патріарх Кирил констатував позитивну динаміку цих відносин протягом останніх п'яти років.

За його словами, для обох Церков очевидна необхідність об'єднання зусиль у протистоянні викликам сучасного суспільного життя: процесам ліберальної секуляризації, глобалізації, кризи сімейних цінностей, підриву норм традиційної моралі. Спільний захист традиційних християнських цінностей дозволяє розвивати двостороннє співробітництво.

Як наголосив Патріарх Кирил, великим потенціалом у справі об'єднання зусиль з суспільних питань володіють православно-католицькі форуми, створені з ініціативи РПЦ, які збираються кожні два роки завдяки співпраці з Радою єпископських конференцій Європи.

Щодо богословського діалогу з Католицькою Церквою, то, за словами Патріарха Кирила, в центрі його стоїть питання про роль Папи Римського в першому тисячолітті. Він зазначив, що, як показали підсумки засідання змішаної комісії з богословського діалогу між Римо-Католицькою та Православними Церквами на Кіпрі в 2009 році і у Відні в 2010 році, обговорення цього питання "буде непростим і тривалим".